Tunnelukkona hyväksynnän hakeminen

"Tunnelukko on lapsuudessa tai nuoruudessa opittu haitallinen ajattelutapa, joka nykypäivänä aktivoituessaan lukitsee meidät itsellemme haitallisiin toimintatapoihin" (https://www.tunnelukkosi.fi)

Kuva: Ylanite Koppens / Pixabay

Olen viimeiaikoina kiinnostunut yhä enemmän psykologisista artikkeleista, tutkimuksista ja testeistä. Kirjoitin kevään ylioppilaskirjoituksissa psykologian, minkä takia olen päässyt perehtymään ihmisen ajattelu- ja toimintatapoihin syvemmin. Löysin netistä artikkelin tunnelukoista, mikä oli käsitteenä minulle ihan uusi, ja tein samalla tunnelukkotestin. Tein testin kahteen kertaan eri ajankohtina, ja molemmilla kerroilla tulokseksi sain vähintään yhden erittäin vahvan ja monta vahvaa tai keskivahvaa tunnelukkoa. Näitä tunnelukkoja on olemassa lähes jokaisella ihmisellä, toisilla vahvempina ja toisilla heikompina ja vähäisempinä. Itse kuulun siihen joukkoon, jolla nämä tunnelukot ovat vahvoja ja saattavat näkyä selkeästi elämäni arkisissa tilanteissa. Haitallisista tunnelukoista voi kuitenkin päästä eroon opettelemalla uusia ja parempia ajatusmalleja ja käyttäytymistapoja.

En ollut yllättynyt, että sain tulokseksi niin monta vahvaa tunnelukkoa, sillä olen tiedostanut jo aiemminkin näitä omia "ongelmakohtiani". Testissä erittäin vahvoiksi tunnelukoikseni osoittautuivat hyväksynnän haku sekä uhrautuminen. Vahvoja tunnelukkojani olivat riippuvuus, alistuminen, hylkääminen ja pessimistisyys sekä keskivahvoja vaativuus, epäonnistuminen, tunnevaje, emotionaalinen estyneisyys, ulkopuolisuus ja suojattomuus.

Olen aiemminkin blogissani maininnut siitä, kuinka mietin liikaa, mitä muut minusta ajattelevat. Tämä näkyy elämässäni siten, että en aina esimerkiksi uskalla julkaista omia ajatuksiani tai toteuttaa itseäni haluamallani tavalla sosiaalisessa mediassa, sillä pelkään liikaa ihmisten mielipiteitä. Kasvotusten tapahtuvassa vuorovaikutuksessa ongelmani on samanlainen, sillä en aina uskalla kertoa muille, mitä mieltä olen tai mitä ajattelen joistakin asioista, sillä en halua aiheuttaa ristiriitoja ja erimielisyyksiä. Nämä ongelmat viittaavat yhteen voimakkaimpaani tunnelukkooni, hyväksynnän hakemiseen. Tässä vielä tunnelukkotestin kuvaus hyväksynnän hakemisesta:

"Sinulle on tärkeää, että kaikki ihmiset pitävät sinusta, jopa ventovieraat. Pyrit olemaan muille mieliksi. Vaikka et pitäisi jostain henkilöstä, haluat kuitenkin että hän pitää sinusta. Saatat tehdä pääköksiä ajatellen hyväksyvätkö vanhempasi, kumppanisi tai ystäväsi ne. Et ehkä uskalla tehdä asioita oman mielesi mukaan, koska pelkäät että sinua moititaan tai kritisoidaan. Ryhmässä yrität kovasti kuulua joukkoon ja saatat muuntautua sen mukaan, miten odotat muiden haluavan sinulta. Toivot että sinusta pidettäisiin, ja pyrit välttämään ristiriitoja tai toisten loukkaamista. Et esitä omia mielipiteitä torjunnan pelossa, tai sitten esität voimakkaita mielipiteitä testataksesi miten muut sinut hyväksyvät. Saatat pukeutua hyvin sovinnaisesti, ettet tuntisi itseäsi ulkopuoliseksi tai erilaiseksi. Teet paljon sen eteen, että ihmiset arvostaisivat sinua. Saatat hankkia menestystä, saavutuksia statusta, rikkautta tai kauneutta, jotta muut voisivat arvostaa sinua. Sinun on vaikea arvostaa itseäsi sellaisena kuin olet, sen sijaan muut ihmiset toimivat arvokkuutesi peilinä."

Nuo muut aiemmin mainitsemani tunnelukot näkyvät elämässäni myös, sillä en esimerkiksi uskalla asettaa itselleni mitään super-korkeita tavoitteita, koska pelkään epäonnistumista. Emotionaalinen estyneisyys puolestaan saattaa näkyä minulla siten, että en aina uskalla avautua ongelmistani ja huolistani muille, vaan pidän ne mieluummin sisälläni. Riippuvuuden ja alistuvuuden tunnelukkoon viittaa se, että pienienkin arkisten päätöksien tekeminen voi olla minulle vaikeaa, ja saatan tarvita muiden rohkaisua ja mielipiteitä päätöksieni tueksi. Lisäksi usein kärsin ns. "yliajattelusta", eli pohdin joitakin asioita ihan liikaa ja saatan tehdä asioista vääriä oletuksia. Esimerkiksi jos joku kavereistani vitsailee hyväntuulisesti jostakin minun elämääni liittyvästä asiasta, saatan jälkeenpäin pohtia, oliko tuolla kaverini sanomisella jokin syvempi merkitys tai sanoma tai tarkoittiko hän asiaa oikeasti.

Kuitenkin voimakkaasta perfektionismistani olen päässyt viime aikoina jossain määrin eroon (en siis läheskään kokonaan, sillä olen varmaan ikuisesti perfektionistinen luonteeltani), mutta enää en vaadi itseltäni ihan jokaisessa asiassa täydellistä suoritusta. Uskon, että minun on samalla tavalla mahdollista päästä muistakin tunnelukoistani eroon tai ainakin lievittää niitä, vaikka se saattaisikin tuntua haastavalta ja viedä aikaa.

Nyt haastan myös sinut tekemään tunnelukkotestin - onko sinullakin joitakin samoja tunnelukkoja kuin minulla, joita et kenties ole tiedostanut aiemmin?

Tykkää-merkinnät

Kommentit

kotisatu
kotisatu,
Luin vähän aikaa sitten Kimmo Takasen Tunne Lukkosi -kirjan ja se oli kyllä todella mielenkiintoinen! Muistaakseni minulla tuli testissä tulokseksi ainakin alistuminen ja vaativuus. Tällaiset testit kyllä herättävät kyseenalaistamaan omia ajatus- ja käyttäytymismalleja.
nouw.com/kotisatu
JoannaKallela
JoannaKallela,
Moi, kiitos kommentistasi!😊 Itsekin olen netistä bongannut tuon kirjan ja miettinyt, että voisin lukea sen. Tällaiset psykologiset jutut ovat mun mielestä tosi mielenkiintoisia!
nouw.com/joannakallela