Suicid Prevention och Efterlevande Stöd

Vi i SPES Uppsala arrangerar, som jag tid nämnt i inlägg i morse tillsammans m Svenska kyrkan en ljusmanifestation i kväll i Trefaldighetskyrkan, väl mött, 🤗..Många tänder ett extra ljus idag, själv tänder jag ett ljus för min saknade lillasyster MARIA samt för de 1588 som tog sina liv 2019 och för de ca 16 000 som således blev suicidefterlevande, 😇..

#suicidpreventivadagen

Dgn til ära är det "Suicidpreventiva dgn" och många ljus tänds för någon som suiciderat ell för att uppmärksamma samhällsproblemet. Det går att förebygga självmord, vi har en nollvision i vårt land, ändå görs inte tillräckligt mkt för att minska antalet självmord. För varje person som suiciderar finns ca 10 närstående som är i riskgrupp för suicid. SPES jobbar med både suicidprevention och med stöd till efterlevande, 🤗..

Det sistnämnda är suicidprevention i sig, 🙏..

#SPES #SPESUppsala #SPESNorrtälje #suicidprevention #efterlevandestöd #suicidprevention2020 #atthhjäjpa #attstötta #kärlek #medmänniskor #vilaifrid #kärasyster 💔🙏❤️❤️🙏💔


Gillar

Kommentarer

MariasVardag
MariasVardag,
Min farfar hängde sig för 31 år sen 😔 skrämmande att det stämmer med dagen ...
nouw.com/mariasvardag
joakimramqvisthallin
joakimramqvisthallin,
Mmm, beklagar den förlusten, 🙏.. Vännen Ulrica och min vän tog också livet av sig på denna dag men för 5 år sedan, visst är det märkligt, här är vi alla lika inför döden.. Kram, 🤗
nouw.com/joakimramqvisthallin
Shining
Shining,
Det hemska är ju att man som suicidal inte tänker alls på de som är anhöriga och vad de får gå igeom resten nav sina liv. Jag har aldrig gjort det i vart fall. Jag har varit helt blockerad i mina känslor och snarare tänkt att de skulle ha det bättre utan mig när den värsta sorgen gått över. IDAG vet jag att jag skadat min mamma och andra anhöriga för all framtid och det är en skuld jag bär på. Och deras rädsla för attdet återigen ska hända. Jag vet interiktigt vad man ska göra för att komma åt detta faktiskt. jag vet bara mina egna upplevelser och att i princip alal som begår självmord är ambivalenta in i det sista så ser man någon som verkar må dåligt så grip in. det är ALDRIG försent. Mår lite dåligt av ämnet då jag blir så där blockerad när jag är riktigt juk och att när jag försökt ta mit liv hunnit se det passera revy innan och hunnit tänka vill jag detta verkligen nu? För nu dör jag. Och ibland inteens den tanken utan bara helt blankt i huvudet. Som att agera mekaniskt. Ja, detär ett hemskt ämne och jag vet att den som dör är död och har frid och de som får leva med sorgen är de som straffas på riktigt för resten av sina liv. Så är det.
Uräkta långt svar men ämnet river upp. 💙
nouw.com/shining
joakimramqvisthallin
joakimramqvisthallin,

Ingen fara m längre inlägg, tacksam bara att du skrev av dig, 🤗..

Sorgen går aldrig över men man lär sig att leva m den, det finns inga andra alternativ. Känn ingen skuld utan be dig själv om förlåtelse sedan dina anhöriga, prata m de och berätta hur du har mått och vilka varningssignaler du ger, fråga de också varför de inte märkt ngt, borde lagt märke till ngt? Tala också om att de skall våga fråga och att det är viktigt att prata om psykisk ohälsa..

❤️ "Stör Döden" ❤️ "Våga tala" ❤️

Mmm, man är osaker in i det sista även fast man tycks planera det.. Ett sätt att övervinna den ambivalensen är just att planera det, ty det är inget som bara kommer "som en blixt fr klar himmel" fr den ena min till den andra.. Somliga bedövar sig också m sinnesförändrande medel..

Om du känner att att du sårat din mor och andra så prata m dem, de behöver kunna lita på dig spec så hjälper det en mor i hennes samvete..

Tack för din kommentar, hoppas du får en bra dag, 🤗..

nouw.com/joakimramqvisthallin