Samarbete med Emelie

Stallrutiner. Alla har vi olika sådana, och mina är i regel alltid likadana, haha. Jag börjar med att gå upp till min sadelkammare (japp, jag har egen hihi) där jag tänder lampan och bytar till stallskorna. Sen går jag ner igen och tar in skottkärran för att börja mocka. Jag mockar väldigt noggrannt och tar gärna min tid på mig. När jag mockat klart drar jag alltid runt allt spån och så som är i boxen så att det blir jämt och fint. När jag mockat och jämnat ut allt så ställer jag ut skottkärran utanför stallet och gör rent vattenhinken för att byta och ställa in nytt vatten i boxen.

Oftast har jag höpåsar färdigpackade så att det bara är att hämta en, men är det inte färdigpackat så får jag packa och fixa sådant. Även bland höet har jag en helt egen "platta" där bara mitt hö är och jag har även en egen våg, hihi. Så när jag har en höpåse färdig går jag tillbaka till stallet och lägger fram höet, sen hämtar jag en låda med mat (har Sencos mat upphällt i lådor) som jag häller upp lite vatten i. Anledningen till att han får vatten i sitt kraftfoder är för att det blir lättare för honom att få i sig det då. Efter att maten är upphälld och så så sopar jag stallgången. De som äger stallet brukar alltid säga att det syns vem som senast var i stallet då det är så rent på stallgången så man typ kan äta mat från den när jag sopat, haha. Så jag är rätt noga, hihi.

Ska jag inte rida så brukar jag åka hem efter att detta gjorts. Ibland tar jag in Senco för att bara borsta och gosa lite. Och ibland får han hel-vila från mig 😉 Men ska jag rida så brukar jag efter att jag sopat stallgången hälla allt smuts i skottkärran (som fortfarande alltså står utanför stallet) och sen köra den till gödselstacken. Därefter går jag tillbaka in i stallet och hämtar ner alla grejer jag ska använda, så som ryktlåda, sadel, träns, boots osv osv. Sen går jag och hämtar Senco, ställer han på gången, tar av täcket och börjar borsta med alla mina olika borstar, haha. Därefter tar jag på bootsen och sedan på med sadeln (om jag nu ska rida med sadel såklart) och sedan på med tränset. Sen är det bara ut och köra! Efter ridturen brukar han i regel också få något att äta, som kraftfoder eller ibland och lite betfor. Beror på hur förberedd jag är och lite sådär.

När jag har insläpp på kvällarna så brukar jag oftast ha allting färdig för kvällen, men det händer också att jag tar allting på en och samma gång på kvällen. När hästarna sedan är inne så händer det ofta att Senco får komma ut på gången då och bli lite borstad och även stretchad. Detta gäller speciellt hans bakben då de är fruktansvärt stela bakåt så att säga. Detta är något som min hovslagare tipsat mig om och det är väldigt bra för honom faktiskt. Han drar gärna till sig benet då det hamnar utanför hans bekväma zon, men det är bara att fortsätta att långsamt dra det utåt och inte ge sig helt enkelt. Även där lär han sig fort att om han fortsätter tills jag är nöjd får man alltid belöning! 😃
Glöm inte att kika in på Emelies blogg och se hur hennes stallrutiner ser ut! 😃
- Jag ska också ge Emelie en utmaning som ska redovisas på fredag. Då Emelie råkade ut för en liten olycka häromdagen så kan jag inte ge henne utmaningen som jag först hade tänkt mig. Men vem vet, kanske kan jag ge henne den framöver 😉 Men utmaningen som hon får nu är att ägna ett helt inlägg till resan som hon gjort med Calltino hittills. Från när du hittade honom på en annons, tills att du åkte och provred, hämtade honom tills idag. ALLT! Ju längre och detaljerat med både bilder och filmer - desto BÄTTRE! 😉

Gillar