Q/A

Så fin sadel! Vad är det för någon? Modell? Märke osv?
Ja, den är jätte fin! Det är en Stübben hoppsadel! :) Visst hoppar ju inte Senco. Så fort det är till exempel ett nedfallet träd i skogen så tar han hellre sig 5 minuter extra och går runt liksom. Så nej, inte mycket till hopphäst på honom haha :)

Snart börjar ju alla irriterande flugor och så komma, kan du inte tipsa lite om hur du brukar göra då? hur gör du för att underlätta för din häst?
Alltså det beror på häst och häst. Alla hästar är ju olika känsliga mot insektsbett. Nu bor ju min häst på heltid i stallet som vi brukade flytta Senco och Lovie till på somrarna för att dem skulle slippa stora bromsar och andra irriterande insekter. Självklart finns det ju insekter och sånt där med, men eftersom att det blåser kanska rikligt där så blir det lite mindre.
Men jag brukar för det mesta försöka använda mig av att spraya på honom med olika medel. Eftersom att han gärna inte vill ha täcke på sig då det är varmt. Jag kan tipsa om lite sådant i ett enskilt inlägg! :)

Vad är det egentligen för skillnad på de tre olika sadeltyperna? Och vilken föredrar du eller tycker är snyggast?:)
Hoppsadeln brukar ofta ha en "kloss" på vardera sida framtill för att ge stöd åt ryttarens knän. Grundtanken är ju att sadeln ska vara för banhoppning och då man ska hoppa ska stidläderna vara lite kortare. Och då gör klossarna verkligen nytta! Bakvalvet är också något flatare och kortare än på allround och dressyrsadlarna just för att ge större rörelsefrihet åt ryttarens sits då ryttaren måste vara rörlig under ett ridpass med mycket hoppning eller bomövningar då ryttaren ska stå upp i stigbyglarna. Utformingen av sadeln underlättar också för ryttarens balas då hästen ska hoppa.
Dessa "klossar" finns även på min nya sadel. Och jag kan säga att även om jag och Senco inte hoppar så är det ganska skönt för mina knän med de klossarna. Känns lite stabilare, haha!
"Klossarna" jag pratar om är alltså dessa ↓

Allroundsadeln
är ju den absolut vanligaste sadeln. Den är anpassad för både hoppning, dressyr och nöjesridning. Vilket kan vara lite bra för ryttare som rider lite av varje.

Dressyrsadeln har mycket längre och smalare kåpor än till exempel allroundsadeln. Den har även ett mycket djupare säte. Ryttaren har ofta vid dressyrridning betydligt mycket längre stigläder och för att ryttarens sits ska bli ännu stabilare och balanserad så kan ibland även bakvalvet på sadeln vara högre än normalt.
Slängde ihop ett litet 'kollage' där man ganska tydligt kan se skillnaden på de tre vanligaste sadlarna som kan vara lite trixiga att se skillnad på om man inte är så jätte insatt. Men snabbt förklarat så är allroundsadeln en liten sammanfattning eller blandning av hopp och dressyrsadeln.
Dressyrsadelns kåpor ser ni ju också att dem är betydligt längre än både allroundsadelns och hoppsadelns.
Personligen tycker jag att hoppsadeln är snyggare. Och det har jag nog alltid gjort. Så nu när jag har en, är jag super glad. Haha!
Kommer det fler gästinlägg? Det senaste med hästarna var super roligt att läsa. Lite historia om stallet där lixom :D
Ja det skulle ju göra det. Min faster och hennes kompis var även i det stallet och red massvis förr. Så dem ska också trixa ihop ett inlägg med massa bilder och så faktiskt. Deras inlägg skulle publicerats i lördags (alltså dagen efter Matildas inlägg) men min faster fick förhinder så dem kunde inte träffas och då fick dem inte ihop något inlägg. Men det kommer, absolut! Dem båda tyckte att det verkade som en bra och rolig grej så tids nog kommer det att dyka upp! :)

Gillar