Får ont i magen..

"Tror att den skjutits på platsen"
MORA Någon har skjutit en häst i huvudet och dumpat den vid en skogsväg på berget Högåsen. Miljökontoret som fick kännedom om detta hoppas få tips om vem som ägt hästen eller vem som dumpat den på platsen.

Miljökontoret fick kännedom om den döda hästen den 10 januari. Hästen som låg i en slänt hade troligen legat där några dagar. Frida Persdotter på miljökontoret tror att hästen letts ner från vägen och avlivats på platsen. Det fanns inga spår som tydde på att hästen släpats nerför slänten. Högåsen ligger mellan Hökberg och Fageråsen.
Hästen är ett mörkbrunt sto med svart man och ett vitt tecken i pannan. Det är ett varmblod, troligen en travhäst.Fram till 2013 frysmärktes travhästar med ett id-nummer på halsen, under manen. På den här hästen saknades en bit av hästen på just det stället. Numera märks hästarna med ett chip.
Det är inte tillåtet att dumpa hästar i skogen då detta kan leda till smittspridning och spridning av mediciner och antibiotika, eller locka till sig rovdjur.
Då hästar avlivas på ett slakteri blir det livsmedel av hästkroppen. Hästar kan också gå till destruktion. Då mals kroppen för att användas som förbränningsmaterial.
Den som vill kan låta kremera sin häst. Närmsta anläggning för kremering av hästar finns i Uppsala.
Om någon vill begrava sin häst på egen mark krävs i regel tillstånd från Länsstyrelsen. Dock inte i Mora, Orsa och Älvdalen som är undantagna från det kravet, men kommunernas miljöförvaltning måste godkänna nedgrävningsplatsen. Samma sak gäller för kor och får.
Miljökontoret har gjort en polisanmälan om den döda hästen på Högåsen. Den som vet något om hästen kan tipsa polisen eller miljökontoret, 0250-552157, som också tar emot anonyma tips.
Källa
Häromdagen så var det en i Varmblodstravare & Kallblodstravare- gruppen på Facebook som publicerade bilden som är ovan. Det gjorde så ont i mitt hjärta att se att det finns någon som haft mage till att faktiskt lämna hästen så. Läste igenom kommentarerna som var till inlägget om det här och dem hade alla har på sina vis faktiskt rätt. I många fall så kan det vara så att ekonomin "helt plötsligt" inte räcker till, att man måste flytta, blivit sjuk, fått operera sig eller precis vad som helst som helt enkelt gör att man inte kan ha kvar hästen eller inte har tid för den. Man vet inte om hästen kanske var allvarligt sjuk, hade dåliga ben eller helt enkelt var helt oanvändbar. Man vet ju heller inte om ägaren/ägarna försökt bli av med hästen utan resultat. Däremot tycker jag absolut att det här är helt fel tillvägagångssätt för att bli av med hästen. Att gräva ner hästen kan inte vara mycket begärt med tanke på att det inte är hästens fel om din ekonomi inte räcker, eller hon hästen far illa och blir sjuk. Och är fallet så att mark inte fanns för detta så finns det säkerligen någon med lite mark över i närheten som man isåfall bara kunde kontaktat, eller isåfall väntat tills en bättre lösning fanns.
Men som sagt, man vet ju inte alls anledningen till varför det blivit just såhär. Men jag tycker också att man som hästägare bör ha vetskap och kunskap om kostnader och liknanade som plötsligt kan uppstå. För att hästen helt plötsligt en dag blir sjuk eller gör illa sig är fullt möjligt, och det gäller alla hästar och alla djur i allmänhet för den delen.

Jag tycker att det här är fel rakt igenom. Tänker mest på vem som skulle kunna hittat hästen. Tänk om ett dagisgäng eller barn i allmänhet hittat hästen? Hur ska man som barn bearbeta något sånt? Får ont i magen av att bara se på bilden, så kan inte ens tänka mig hur det skulle vara att hitta en död häst såhär i skogen. Jag och min familj har absolut inte någon vidare bra ekonomi, speciellt inte för tillfället. Trots det har jag häst, och ger honom allt var han behöver. Dock för tillfället inte i överdrivna mängder. Jag tycker att man som hästägare alltid bör ha en plan B för att undvika såna här händelser. Det är inte rätt, hästen ger dig allt och lite till, så det minsta du kan göra som ägare är isåfall att iallafall gräva ner den då, om den inte "duger" för dig längre. Gud så hemskt tycker jag bara..
Vad tycker ni? Dela gärna med er av era åsikter!

Tidsinställt inlägg.

Gillar