Bettfrågor

Jag vill först och främst trycka på att jag inte är någon "bett-expert". Det jag kan vad gäller bett är erfarenheter kombinerat med sådant jag fått läsa på i samband med mitt jobb, eftersom att vi säljer bett där. Här nedan har jag buntat ihop kunskap som jag själv verkligen uppskattat vad gäller bett, frågor jag får/fått och även sånt som kan vara bra att veta. Detta är mina åsikter och erfarenheter.

Hur vet jag vilket bett min häst ska ha?
Det är ju väldigt individuellt. Vissa hästar vill ha väldigt mycket variation, vissa funkar absolut bäst på vanliga två-delade eller tre-delade. Det är faktiskt jättesvårt för mig att säga vilket bett du ska ha till din häst utan att veta vad för något du behöver. Här får man helt enkelt tänka efter vad hästen behöver, är hästen stark? Tar den stöd? Ett tips är dock att börja så milt och snällt som möjligt för att sedan helt enkelt testa sig fram.

Min häst är lite svårstyrd, finns det något bett som är bra för det?
Jag vet ju att fullcheek-betten är väldigt bra för "svårstyrda" hästar. Dessa bett används speciellt på unghästar för att förtydliga tygeltagen och lära dem höger och vänster tydligare. Detta bett verkar dock ha blivit lite missförstått då många tror att det är ett väldigt skarpt bett. Men det är egentligen som vilket två-delat eller tre-delat bett som helst. Bara det att parerstängerna på kanterna förtydligar ditt höger och vänster, samt att de även fungerar lite som bettskivor.
Fullcheek-bett ser ni på bilderna strax nedanför.

Vilket är det märkligaste eller konstigaste bettet tycker du?
Här får jag nog säga Waterfordbettet. Jag har själv aldrig provat det eller sett någon använda det, men det finns i vårt sortiment på jobbet så jag har ändå fått lära mig om det. För er som inte vet hur ett Waterfortbett fungerar eller ser ut, så har ni en bild nedanför. Och ja, ni ser ju själva hur det ser ut för det första. Kan absolut inte tänka mig att det är något vidare skönt att ha i munnen för en häst. Tänk exempelvis att man är ute och rider, hästen blir rädd och man som ryttare tar tag i tygeln för att bromsa eller liknande, då uppstår det ett ryck i munnen på hästen. När det här rycket sedan har "vandrat runt" och till slut möter lanerna på hästen så är det ungefär detsamma som att få ett slag på våra smalben. Så oavsett hur olydig häst eller vad nu argumentet än må vara för att ens prova ett sånt här bett, så skulle det aldrig vara ett alternativ för mig.

Jag har en otroligt pigg och stark häst. Vad är ett bra val av bett för sådant?
Det finns ju massor av alternativ som funkar olika bra på olika hästar. Men antingen ett Kimbelwick eller ett Pelham kan ju vara värt att prova! De är ju till synes relativt lika. Men skillnaden mellan dessa två bett är att Pelhamsbettet är ett hävstångsbett och ska ridas med dubbla tyglar för att få sin fulla effekt. Kimblewickbettet rids på en tygel men har i princip samma effekt som Pelhambettet. Det finns ju olika "skåror" att sätta tygeln i dock, som ni kan se nedan.

Gillar