Glutenfritt pitabröd

Riktigt goda glutenfria pitabröd som höll ihop hela måltiden ;) ni som har gluten vet att bröden lätt spricker, smular sönder eller helt enkelt inte håller för så mycket. Och det är då inte alltid så lätt att äta en sådan här rätt. Men dessa bröd höll ihop. Inte en enda liten spricka. Rekommenderas! Receptet ger 5 st bröd.

Ingredienser: 25 g jäst 3 dl vatten 2 msk rapsolja 2 msk pofiber 1/2 tsk salt 1 tsk socker 5 dl glutenfri mjölmix

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten så att jästen löses upp. Rör i oljan och pofibret och låt det stå i 10 minuter och svälla. Tillsätt sedan socker och salt. Blanda till sist i 4 dl av mjölmixen. Arbeta degen en stund och låt den sedan jäsa övertäckt i 45 minuter. Sätt ugnen på 275 grader och låt plåten stå i ugnen medan. Plåten skall nämligen vara varm när bröden läggs på. Tillsätt nu resten av mjölmixen (tillsätt mer om degen är svår att baka ut) och baka ut degen på en mjölad bänk. Dela degen i fem delar och rulla till bollar. Lägg bollarna på ett bakplåtspapper och platta ut dom till önskad storlek. Lägg fyra stycken på ett bakplåtspapper. Lyft bakplåtsppret till den heta plåten och låt grädda i ugnen i ca 7 minuter. Låt sedan bröden svalna. Färdigt! Förvara i frysen för lång hållbarhet.

Gillar

Kommentarer

Linnéa Dahlgren
,
Hej! Vad menar du med 1/2 salt? Är det tsk eller? 😊
Maria
,
Hej! Kan man byta ut mjölmixen mot tex majsmjöl/bovetemjöl? Eller innehåller mixen något mer än mjöl? Pofiber - funkar fiberhusk? Fin blogg!
josefinsglutenfria
,
Hej! Jag har inte provat så jag vågar inte svara på det tyvärr. Pofiber borde gå att byta ut men den kan bli geggig och klumpig så var försiktig. Men som sagt, jag vågar inte svara på det. Testa! 😊
Lena
,
Tack för bra recept 😊. Bakade dessa för andra gången idag. Blir superbra. Min sambo är så glad när även han får goda pitabröd till maten
Monica
,
Hej, är det verklgen 275 grader? Min ugn går bara till 250 grader.....
josefinsglutenfria
,
Hej! 250 grader borde funka lika bra. Grädda bröden någon minut extra och ha koll i slutet så borde du få samma resultat 😊 lycka till!
Lavon
,
Unilebevable how well-written and informative this was.
Jeanette
,
Har testat dom här och dom blev riktigt bra men 5 dl mjölmix bara? Det var mest som en smet efter den mängden, jag var tvungen att ösa på massa mer för att ens få det till en deg som gick att jobba med.
josefinsglutenfria
,
Hej Jeanette. Ber om ursäkt för sent svar. Det borde funka med 5 dl mjöl. Men ibland kan man få tillsätta lite extra för att kunna rulla till bollar. Hoppas det fungerar bättre nästa gång