Glutenfria pepparkakor

Andra advent är här och vad passar inte bättre då är mumsiga pepparkakor. Fredagen blev en riktigt mysig bakdag. Man bara älskar när det luktar pepparkakor i hela huset. Det skapar en så varm och mysig känsla hemma. Och det behövs verkligen nu när vintern är här.
Det här receptet är glutenfritt och det går enkelt att byta ut smöret mot ett mjölkfritt och man vill.

Ingredienser:
1 dl sirap
2/3 dl vatten
200 g smör
2 dl socker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk nejlikor
1/2 msk bikarbonat
500 g glutenfri mjölmix
mjöl till utbakning

Gör så här:
Blanda sirap, vatten, kryddor och socker i en kastrull. Låt det koka upp. Tillsätt bikarbonat. Ta av kastrullen från värmen, lägg i smöret och låt det smälta. Låt det stå och svalna en stund. Arbeta sedan i mjölet. Linda in degen i plastfolie och låt den stå kallt i minst ett dygn. Ta fram degen ur kylen 1 timma innan utbakning. Sätt ugnen på 200 grader. Baka ut degen på en mjölad arbetsplats och arbeta in mer mjöl i degen om det behövs. Kavla degen tunt och ta ut kakor. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 5-7 minuter. Förvara i en burk i rumstemperatur.

Glasyr:
1 äggvita
4 dl florsocker

Gör så här:
Blanda äggvita och florsocker. Man kan droppa i några droppar karamellfärg om man vill ha färg på sin glasyr. Vispa med elvisp tills smeten blir tjock och segt. Använd sprits och tyll med litet hål. Har man inte detta hemma går det minst lika bra att göra en strut av bakplåtspapper och klippa ett litet hål. Spritsa ut mönster på pepparkakorna.

Gillar

Kommentarer