Glutenfria lussebullar

Goda saftiga bullar!

Nu har jag äntligen provat att baka Virginia Küsts recept på glutenfria lussebullar. Det som är så speciellt med detta recept är att det innehåller potatis. Jag vet, det låter jättekonstigt. Men det tillför saftighet till bullarna och man kan inte ana på smaken att det finns potatis i. Prova du med!


Tips:

1. Lägg russinen i blöt i minst en timme innan du dekorerar dina bullar med dem. Russin drar åt sig vätska och kommer göra dina bullar mindre saftiga. Så förbered russinen och lägg de i blöt innan!

2. Pensla dina bullar med sockerlag efter gräddning. Sockerlagen stänger inne saftigheten.

Receptet ger 15-20 lussebullar
Gräddas i 250 grader


Ingredienser:

50 g jäst
75 g smör
2 dl mjölk
1 dl fint riven kokt potatis
1 dl vit sirap
1 ägg
1 g saffran
2 krm salt
0.5 kryddmått kardemumma
1 tsk vaniljsocker
500 g Sempers mix


Pensling:

1 ägg
1 msk mjölk
1 krm salt


Topping:

Blötlagda russin
Pärlsocker
Sockerlag (valfritt)



Förbered:

1. Lägg russinen i blöt.

2. Gör i ordning penslingen. Knäck ett ägg i en skål. Tillsätt mjölk och salt. Låt stå tills det blir rumstempererat.


Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke.

2. Smält smöret i en kastrull.

3. Tillsätt mjölken i smöret och värm till 37 grader (ljummen).

4. Häll smörblandningen över jästen och rör till jästen löst upp sig helt.

5. Häll i alla ingredienser utom mjölmixen och rör om.

6. Häll i mjölet, lite i taget. Knåda med degkrokar i en köksassistent i ca 3-5 minuter.

7. Täck över bunken med plastfolie och bakduk och låt jäsa i 40 minuter.

-

8. Häll ut degen på bänken och dela upp den i 15-20 lika stora bitar. Knåda in mer mjöl om det behövs. Inte mer än 0.5 dl.

9. Rulla ut degen och forma till önskad form.

10. Lägg på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa under bakduk i 30-45 minuter.

11. Pensla på äggblandningen, tryck ner russin och garnera med pärlsocker.

12. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 5 minuter. Håll koll så att de inte blir torra!

13. Pensla med sockerlag och låt svalna på galler.



Gillar

Kommentarer