Glutenfri polpette - italienska köttbullar i tomatsås

I söndags gjorde jag och min man italienska köttbullar i tomatsås, eller polpette al sugo som det heter egentligen. Till det kokade vi spaghetti - det blev jättegott! Det jag gillar med italiensk mat är att den är enkel och ofta har få ingredienser. Jag har inte exakta mått på allting, så våga prova er fram! Det är halva grejen tycker jag. Såhär gjorde vi! (Receptet räcker till fyra personer.)

Köttbullar:
500g blandfärs
1 ägg
1/2 gul lök
Glutenfritt ströbröd
Hackad persilja
Riven parmesan
Salt och peppar

Tomatsås:
2 burkar (à 500g) passerade tomater
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
Hackad basilika
En nypa socker
Salt och peppar

Gör såhär:

Börja med tomatsåsen, den ska puttra åtminstone en kvart innan köttbullarna ska i. Skiva rödlöken och stek i olivolja i en stekpanna med höga kanter. Pressa i vitlök och häll på tomaterna, basilikan och sockret. Låt puttra minst en kvart (ju längre desto bättre). Under tiden, gör köttbullarna.

Hacka löken fint och blanda väl med färsen, ägget, ströbrödet, parmesanosten och den hackade persiljan. Smaka av med salt och peppar. Rulla köttbullarna (dom ska vara något större än våra svenska köttbullar) och lägg i tomatsåsen med någon centimeters mellanrum. Lägg på ett lock och vänd köttbullarna med ungefär fem minuters mellanrum. Håll koll så dom inte blir för torra (det gör inget om dom är lite rosa inuti). Klart efter 15 minuter! Servera med glutenfri spaghetti och strö över lite hackad persilja, och varför inte riven parmesan. Och NJUT!

 

Gillar

Kommentarer