Om mig

 OM MIG: 

 Jag heter Josefin Virsén. 25 år. Bor i Uppsala, där jag också är uppväxt, tillsammans med min man Kim och mina två hundar Tjabo och Enzo. Jag pluggar till lågstadielärare på Uppsala universitet, vilket är något jag verkligen älskar. Som ni förhoppningsvis redan förstått så älskar jag också att baka. Jag har bakat sen jag var liten och intresset för bakning har bara ökat och ökat. Jag ser det som en utmaning att baka glutenfritt och det är så roligt när man lyckas.  

 MIN INTOLERANS: 
 Jag har varit intolerant mot gluten gissningsvis hela mitt liv. Som barn hade en liten kula till mage och mina ögon var oerhört ledsna. Jag var blek och hade ständig magvärk. När jag var 6 år fick jag diagnosen glutenintolerans. I samma veva blev jag även intolerant mot ägg och mjölkprotein. Då detta hände var inte glutenintolerans särskilt vanligt och det fanns inte mycket att köpa i affärerna. Att äta var inte ett nöje direkt. När min mage så småningom läkte började intoleransen mot både ägg och mjölkprotein växa bort, vilket jag är extremt glad över.Nu för tiden är glutenintolerans mycket vanligare och det är nästan "enkelt" att ha gluten. Trots detta finns det inte särskilt stort utbud i affärerna. Jag tycker inte någon ska behöva äta tråkig mat på grund av allergi/intolerans. Så i den här bloggen lägger jag ut recept och bilder på sådant som jag bakar. Jag delar med mig av de recept som jag har, så att andra kan ta del av det. Jag älskar att baka och jag älskar att glutenfritt kan vara minst lika gott som icke-glutenfritt.      

Gillar

Kommentarer

Glutenfria prinsessbakelser

För femton år sedan fick jag diagnosen glutenintolerans. Jag var sex år då. För femton år sedan fanns det knappt glutenfritt bröd att köpa i affären. Inte knäckebröd. Kakor. Mjölmixer. Bakelser. Inget. Restauranger var inte att tala om. Mitt i allt detta fick jag också mjölkintolerans och äggintolerans. Försök göra pannkakor utan mjöl, mjölk och ägg. Det var inte det godaste jag ätit. Anyway. Som tur är växte det, efter något år eller så, bort. Ägg- och mjölkintoleransen, alltså.

Idag är det ganska enkelt att vara glutenintolerant, måste jag ändå erkänna. Det mesta finns i affärerna. Till och med på restauranger och fik.
Detta är också vad denna blogg främst kommer att handla om. Glutenfritt. Både i mat- och bakform.

Idag har jag bakat små glutenfria prinsessbakelser. Super goda! Inte alls den klassiska glutenfritt-känslan.
(Receptet ger 8-10 st beroende på hur stora man gör dem)

Tårtbotten:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 - 2 1/2 dl sempers finmix
1 tsk bakpulver

Vaniljkräm:
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk (helst 3%)
2 äggulor
1 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk majsena

Fyllning:
1 1/2 dl hallonsylt
2 dl vispgrädde
250 g marsipan (rekommenderar färdigkavlat marsipanlock)

Gör så här:
Botten: Sätt ugnen på 250°. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjölet och bakpulvret och vispa till en smet. Ta fram en plåt med ett bakplåtspapper på och häll på smeten. Se till att smeten kommer ut ordentligt över hela plåten. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter. Passa noga, det gick väldigt snabbt för botten att få färg. Sedan ska botten svalna. Vänd på botten och ta bort bakplåtspappret. Man kan pensla på lite vatten om det är svårt att få loss.

Vaniljkräm: Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud på svag värme under vispning, tills krämen tjocknat. Smaksätt den med vanlijsockret när krämen svalnat.

Botten: Ta en rund utstickare eller ett glas och stick ut 16-20 st rundlar med en diameter på 5-6 cm ur tårtbotten. De ska läggas ihop två och två så det skall vara ett jämt antal. Bred ut hallonsylt och vaniljkräm på hälften av rundlarna. Lägg på de andra rundlarna som lock. Vispa grädden och bred ut på och runtom tårtorna. Sendan ska man kavla ut och färga maripanen, om man inte redan har ett färdigkavlat. Stick ut rundlar som är ett par cm större än tårtorna. Lägg på en marsipanrundel på varje tårta. Om man vill kan man jämna till kanterna, annars låter man det vara som det är. Sedan dekorerar man med en liten rosa marsipanros på toppen. Man kan också sikta lite florsocker över så blir det lite finare. FÄRDIG!

Gillar

Kommentarer

Tips

 

Att baka glutenfritt är inte alltid det lättaste. Så här kommer lite tips för glutenfri bakning...

 

- Glutenfria mjölmixer packas lättare samman, vilket betyder att du måste vara extra noggrann när du mäter upp dem.

- Om man använder en grov mjölmix får man ett relativt kompakt bröd.

- Var noga med doseringen. Ta till vana att alltid väga mixen istället för att mäta.

- Om du använder mått, skaka aldrig måttet.

- Häll lite socker eller baksirap i degen så underlättar du jäsningen.

- Tänk på att redningar till soppor och såser ofta innehåller gluten.

- Låt alltid degen jäsa lite längre än det står i receptet när du bakar bröd, så blir det mycket luftigare.

- Använd inte mer mjöl än nödvändigt.

- Glutenfritt bröd håller bäst om det förvaras i frysen.

- En glutenfri deg kan vara väldigt kladdig och svår att hantera. Använd plasthandskar och olja när du bakar ut degen så fastnar den inte på händerna.

- Man kan även spritsa ut degen för att slippa kladd.

 

 

 

Gillar

Kommentarer