Havtorn det lilla underbäret .

Jag har ätit det i 6 veckor. Tänkte att efter en månad så kanske jag kunde gå ner till den tänkta rek dag-dosen av 2 kapslar . Gick in på apoteket med hopplasteg och efter jag hade tagit mig en kartong av de dyra underbären så ställde jag mig i kön och när det var min tur att betala så frågade jag damen bakom disken om jag nu skulle kunna gå ner i antal för dom är ju hiskligt dyra dessa små . -Ja, sa hon. Hur känner du dig då? Jo tack bra svarade jag och såg ut som ett frågetecken och ställde en motfråga -Hur ska jag känna då ?

I samma andetag sa jag -Jo jag tycker väl att det känns bättre i ögonen ?! Då svarar hon -Du kommer veta med säkerhet när du känner att de har börjat gjort någon nytta, annars ska du fortsätta med dubbel dos ett tag till, jag ruskade lite på huvudet och kön bakom mig började bli lång. Det ända jag kom på att hon kanske menade var att mina slemhinnor i underlivet skulle vara bättre? . Så jag svarade kavat trots stora öron i kön, att jag vet faktiskt inte för jag har inte haft sex på så länge så jag har ingen större koll där nere om slemhinnorna är sköra just nu el bra. -Nä svarade hon jag menar urinvägsinfektioner. -Jaha sa jag o skrattade jag har inte haft de problemen heller tidigare så just nu är det oförändrat det också, hmm mariga kapslar det här tänkta jag och betalde snällt och log under lugg och tackade o gick ut med samma fråga i huvudet som innan, när kan jag gå ner i dos...

Jag äter dessa alltså för att slemhinnorna blir torra o sköra efter menopausen, så nu får jag väl äta vänta och se om jag kommer märka något bra .

Men det jag vill berätta är att det är ett guldbär som är värt att äta det är det ända bäret som innehåller så mycket nyttiga fetter bla.

Havtorn är bra för hela kroppen och studier visar att bären kan hjälpa mot såväl fetma, högt kolesterol, cancer som leverskador. Hjärt o kärlsjukdommar bla

Vitaminbomb

Det som är unikt med havtorn är att de innehåller omegafetter. Havtorn är troligen det enda bäret som innehåller fettsyrorna omega 3, 6, 7 och 9. Havtornbär är tillsammans med macadamianötter ensamma om att innehålla omega 7 i naturlig form. Omega 7 är viktig för en väl fungerande kropp och särskilt för cellmembran och tarmar.Utöver de nyttiga fettsyrorna innehåller havtorn mängder med antioxidanter och vitaminer som A, C, E, K och B-vitaminer, även B12 och folsyra. Antioxidanterna består bland annat av karotenoider, flavonoider, fenoler, fytosteroler och polyfenoler.

Bären är små och gul-orange till färgen. Havtornbusken blir 30-50 år och kan som vild växt bli upp emot nio meter. Havtornbären mognar i slutet av augusti till slutet av september och kan därefter skördas.

I Sverige är havtorn fortfarande ganska okänd. Havtornbären förekommer främst vid havet längst ostkusten, men även i Norrbotten, Bohuslän och Öland.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Vi kvinnor hamnar här och sedan vidare mot något vi inte känner till så väl , vad händer? vad kommer att hända ? vem blir jag ? blir jag den samma som innan ? eller är detta det nya jag . Ska det vara så här nu?

Jag kommer inte kunna ge dig svaret på alla frågor Men jag lovar att jag kommer kanske mjuka upp frågetecknen i vissa delar av alla frågetecken med det enkla att jag vågar skriva o tänka om övergångsåldern som Spiknykter utan några hjälpmedel what so ever. Utan bara som kvinna naket ärlig , singel "ensam-stående" i denna man tror "ensamvärld" av funderingar kring klimakteriet, bara ordet får mig att rysa faktiskt , inget man går med hopplasteg in i . Nä plötsligt slår den till när man minst anar det , mensen finns ju fortfarande men det händer grejer i kroppen o knoppen som man bara kan ana sig till att något inte står rätt till , men vad?...Under hela min fruktsamma tid så har jag längtat efter den dagen jag inte får min mens längre för då så kommer jag jubla stort och njuta av att detta är över en gång för alla. Så enkelt var det nu inte... Jag har varit hormonstinn som få, en kort menscykel jag har nt mig som en kanin som har ägglossning mer än ofta lätt att bli med barn , svår pms mycket migrän och en jäkla mens. Ja ni förstår nog att menopausen såg jag framemot med tillförsikt och som ett bot mot detta jag har lidit igenom i en massa år.

Kunde inte i min vildaste fantasi tro att jag skulle må som om det var dagen före mens hela tiden dag ut o dag in vecka ut o vecka in månad ut o månad in år ut o år in. Det ända som jag har fått lindring i är att migränen är bättre. Men den har varit hemsk under det första för mig 3-4 åren innan mensen tog slut för det är ju så att klimakteriet/övergångsåldern börjar ju inte då mensen tar slut nä den smyger på upp till 5 år innan menopaus underbart el? När du sedan har mens då stört blöder man ibland och vissa däribland jag har fått åka in och skrapa mig vid ett par tillfällen , sedan kan det gå två månader mellan mensen till nästa, sedan kan det vara som vanligt ett tag men plötsligt tar det tre månader mellan en mens man börjar då bli småknäpp och ingen ordning på något, kroppen beter sig konstigt man tror att det är på G, men nä inte denna gång heller, hjärtat kan börja rusa ja hjärtklappning helt utan vidare man blir rädd och åker in för att kolla så man inte har fått en hjärtinfarkt ?! men det är lugnt man får åka hem, svettattacker kan dyka upp när man minst anar det och första gångerna detta sker så kan man även bli orolig och en släng av oro, ångest och panikångest är inte ovanligt och kan göra sin entré nu. Från att ha sovit lugnt o skönt i 8 tim /natt börjar man vakna kanske varannan timme varje natt , år ut o år in, sedan är man glad om man bara vaknar tre gånger /natt. Många ändrar sitt humör som vid pms blir lättirriterade och griniga eller får en plötslig gråtattack, ja men detta låter väl jättespännande och vi kvinnor galoppera in i övergångsåldern med ett leende på läpparna

-Nä, inte direkt.

Då gör många ja kanske alla, fast ingen säger det. Dom söker för sina "besvär" Vad är det som händer med mig?
Orsak: Brist på hormonet Östrogen

Symtom

Symtomen kan komma några år innan menstruationerna upphör helt men vanligast några år efteråt. Besvären kan hos en del kvinnor finnas kvar under en 10-årsperiod.
Vanliga symtom är blod-/värmevallningar, hjärtklappning, svettning, huvudvärk, yrsel, sömnsvårigheter, depression och oro.
Symtom på förtunning av slemhinnan i slidan och i urinröret uppstår vanligen 5-10 år efter det att menstruationen upphört.

Förslag på behandlingsregimer i förhållande till när menstruationerna upphör (menopaus):

  • Behandlingen startas med östrogen/gestagen där dosen anpassas efter terapisvaret och där strävan ska vara att använda lägsta möjliga dos. Kvinnan behöver ej ha slutat menstruera helt för att symptom på hormonbrist ska uppträda och behöva behandlas.
  • Vid störningar av den sexuella funktionen kan hos äggstocksopererade kvinnor tillägg av testosteron ha effekt. Godkänt preparat är plåster innehållande testosteron (300 µg/24 timmar).
  • Har kvinnan tidigare haft bröstcancer utgör detta en sk kontraindikation till behandling, vilket innebär att behandlingen ej bör genomföras.
  • Samråd med gynekolog skall ske beträffande kvinnor som tidigare haft blodproppar.
  • Kontroller vartannat år räcker vid välinställd behandling.
  • Behandlingslängden brukar i normalfallet bli 3-5 år.
  • Behandlingsbehovet omprövas vid uppföljningskontrollerna, man kan pröva lägre dos för att så småningom kunna sluta med behandlingen på försök.
  • Onormal blödning kontrolleras via cellprov från livmodertappen och sk endometriediagnostik.
  • Om kvinnan lider enbart av lokal östrogenbristsymtom i slida eller urinrör skall behandlingen ske med östrogenmedel lokalt.
   • Klonidin (25-50 µg x 2-3) kan minska antalet värmevallningar i upp till 30 %. Licensbelagt läkemedel.
   • Antidepressiva i form av s k SSRI- preparat (som ex v escitalopram) har visat sig reducera värmevallningar.
   • Akupunktur kan likaså minska antalet vallningar, kvarstående effekt oftast mer än ett halvår.
   • Beteendeterapi med tillämpad avslappning, minskar likaså antalet vallningar med kvarstående effekt oftast över ett halvår.
   • Egenvård: Kvinnan rekommenderas att klä sig i flera tunna lager för att på så sätt lättare kunna anpassa sig för värmevallningar. Sänk rumstemperaturen. Regelbunden motion!
    Mot klåda och torrhet i underlivet rekommenderas receptfria östrogenvagitorier/-slidkräm som lämpligen förs in i slidan i samband med sänggåendet.
    På apoteken finns även receptfri slidfuktande hormonfri vaginalgel att köpa.
    • Före menopausen: Kontinuerligt östrogen + cykliskt gestagen 10-12 dagar/månad.
    • Under menopausen: Kontinuerligt östrogen + cykliskt gestagen 10-12 dagar/månad.
    • Tidig efter menopausen: Som ovan eller utglesning med cykliskt gestagen i 14 dagar var 3:e månad.
    • Mer än 1 år efter menopausen: Som ovan eller kontinuerlig östrogen/gestagen kombination. Ompröva årligen om dosen kan minskas.
    • Efter menopaus vid lokala besvär i underlivet: Lokal lågdos östradiol alternativt östriolbehandling lokalt eller i tablettform.
    • Suck !

Det var verkligen mycket enklare med mens , migrän och pms...

Det är skrämmande att se att dom gör detta naturliga till ett sjukdomstillstånd som kräver mediciner, hormoner, antidepressiva mediciner, sömntabletter, terapier plus då viktiga kontroller pga hormoner som man sätter in i våra rädda oroliga förskräckta kroppar. Varför skulle jag och säkert många med mig då inte tro att detta är ett sjukt tillstånd ? Jag personligen sover numera med öppet fönster, tar inga hormoner, inga antidepressiva mediciner, inga sömntabletter nä jag kämpar på...

Avslutningsvis i detta inlägg som kommer att följas upp med flera inlägg i framtiden om detta ämne , för denna process tar tid och jag är inte igenom detta än. 

Citerar här en skribent på DN Astrid Johansson som skriver om en läkares syn på detta med klimakteriet.


- För klimakteriet är inte främst en medicinsk fråga. Att ta ställning till sin ålder och till naturens gång, att vi inte längre kan föda barn, är ett existentiellt problem. Men myten om klimakteriet som kris lever kvar, och det är en myt som männen förstärkt.

Gunilla Carlstedt är läkare, kvinnoforskare och fembarnsmamma. I sin uppmärksammade bok "Kvinnors hälsa - en fråga om makt" skildrar hon hur kvinnors hälsa sedan urminnes tider behandlats som om den hade ett samband med hennes natur, inte med hennes livsvillkor.

"Vi är fel jämt"

Det är män som tolkat kvinnors sjukdomar och behandlat dem, ofta utifrån egna intressen av bevarad manlig dominans och makt. Vanligt är att forskningen finner brister i den normala, kvinnliga biologin, konstaterar hon. Under vårt fruktsamma liv har menstruationer och graviditeter lagts oss till last. När den perioden är slut är det i stället avsaknaden av ägglossning och menstruation som anses vara vår stora brist. Vi är fel i alla åldrar, konstaterar Gunilla Carlstedt

.- Fortfarande närmar sig många kvinnor klimakteriet med en känsla av att något katastrofalt och okänt ska drabba dem, att hormonstormarna ska göra att de tappar kontrollen. Och visst är det sant att det sker förändringar i kroppen, den ska ju ställa om från att kunna föda barn till att inte kunna det, men det är inte så att hormonerna eller bristen på hormoner tar över. Däremot är kvinnor över femtio den grupp i samhället som har lägst status. Det är inte så konstigt om kvinnor påverkas av att vara på väg in i den perioden.

Inget bristtillstånd

Att kvinnor kommer i ett bristtillståtånd efter klimakteriet och därför rutinmässigt bör erbjudas östrogenbehandling är en syn Gunilla Carlstedt vänder sig mot. Den synen befäster uppfattningen om kvinnan som defekt och att kvinnor över femtio skulle vara en miss av naturen, menar hon.

- Jag tror naturens mening är att vi ska kunna leva bra utan östrogentillskott. De kvinnor som vaknar flera gånger om natten på grund av svettningar ska självklart få hjälp, liksom de som får besvär med inkontinens och torrhet i slidan, eller som kanske har anlag för benskörhet. Det kan också finnas andra specifika skäl. Men det är en helt annan sak än att presentera östrogen som något som alla ska ta, ungefär som vitaminer, resten av livet

.De studier som gjorts om minskad risk för hjärt-kärlsjukdom vid östrogenbehandling är inte övertygande, anser Gunilla Carlstedt.

- Man har inte redovisat vilka kvinnor som fått behandling och vilka av dessa som hör till riskgrupperna, dvs som arbetar i stressiga och enformiga låglöneyrken. För dem är bättre arbetsvillkor sannolikt av större betydelse när det gäller hjärt-kärlsjukdom än östrogen.

Att skriva ut medicin till friska kvinnor är att i onödan göra stora grupper av kvinnor till kroniska patienter, menar hon.

- Man tvingas till läkarbesök och kontroller, att vara patient innebär utsatthet och beroende. Att generellt förklara kvinnor som lidande av en brist och därmed inte riktigt fullvärdiga är att försvaga hela gruppen kvinnor. Här finns starka intressen, dels från läkargruppen för att behålla kontrollen över kvinnor även efter barnafödande ålder, dels från läkemedelsindustrin. Tänk om man får alla kvinnor i västvärlden över 50 år att använda östrogen livet ut, vilken marknad som öppnar sig!

Östrogen som tröst

- Risken finns att östrogen används som tröst, en tröst som läkarkåren erbjuder kvinnor när livet nu är så grymt. Att östrogenet blir någon sorts lugnande medel för kvinnor över femtio.Klimakteriet är, menar Gunilla Carlstedt, en sorts existentiell kris, precis som puberteten.

- Den osäkerhet som många kvinnor i 50-årsåldern känner hänger samman med hur kvinnor värderas. Kvinnors rädsla för att inte vara attraktiva avspeglar ofta männens rädsla.

- En mogen kvinna utgör ett hot mot mäns självvärde. Visst finns det karlar som klarar mogna kvinnor, men i de flesta mäns självvärde finns inbyggt att en kvinna ska vara beroende av dem. En kvinna som är ekonomiskt självständig, som inte behöver vädja till män, och som inte är beroende av att bli betraktad som attraktiv blir ett hot och då drar sig män undan.

De skillnader som finns mellan könen, i alla åldrar, förstärks ytterligare i 50-årsåldern till kvinnors nackdel, menar Gunilla Carlstedt.

- I yngre åldrar kan vissa kvinnor genom sitt utseende bli väldigt uppvaktade och få vissa fördelar Men det här könsspelet kan man inte fortsätta att delta i, och då framstår den brutala sanningen - det inflytande man trodde man hade var inte reellt.


​Ja jag längtar tills jag förstår och känner mig bekväm i mitt nya jag. Detta är ett intro på den långa vägen till ...

Likes

Comments

Festivalen startar fredagen den 24 juli nere på Norrtäljes krogar. 

Lördagen den 25 juli kör vi igång festivalen på Pythagoras Industrimuseum. I år har dom satsat på de kvinnliga bluessångarna,  har döpts  till Women got the blues och kommer att vara Sveriges första kvinnliga bluesfestival.

FREDAGSBLUES 24 JULI

Spelschema, plats och artister:

19.00 LANTERNAN:
SHOUTIN' RED med BILL ÖHRSTRÖM

20.00 STÄLLET MAT OCH TRÄDGÅRD:
JULIA & THE BASEMENT TAPES21.00 BERGSTUGAN RESTAURANG OCH BAR:
MAGNUS LINDBERG22.00: RESTAURANG PÅ G:
BLUE COMETS

WOMEN GOT THE BLUES 25 juli PYTHAGORAS

18.00-01.00
Spelschema och artister:

18.15-18.45 SOFIE REED
18.45-19.45 LADIES GOT THE BLUES
19.45-20.15 SOFIE REED
20.15-21.15 KIRALINA SALANDY & SLIM´S GOSPEL TRAIN
21.45-23.15 JASMINE KARA
23.45-01.00 SATCIE COLLINS

Sofie Reed

​Mickes-Teckning  Pythagoras. 

Pris 250.- Förköp. 300:- Entré

Likes

Comments

"Wickström o jag har vunnit bästa vinterbild och priser kom i dag med posten .Yorkstrumpor till mig och vacker blårosett och två gummiband till Wickström . Vi är så glada o stolta Tack Glamour Yorkshireterrier Prinsar & Prinsessor "

Dessa rader skrev jag på Insta o fb den 13 feb i år... När jag sedan fortsatte att pyssla i datorn, som står då rakt framför Wickström. Så exakt 5 min senare, så ruskar han på sig pga rosetten i håret, jag lägger ingen större vikt vid det. Det går kanske högst 30 sek senare, så vill han hoppa ner från bordet, då upptäcker jag att rosetten har han redan tappat el skakat av sig , men jag lyfter ner honom för att sedan titta vart den hamnat och då förslagsvis på bordet ?!... Men , nää jag tittar på golvet underbordet och även på fönsterskivan i blomkrukan och ja överallt . Blir putt och lite jäkla irriterad över hur fasiken en rosett kan vara spårlöst borta.

Denna rosett har jag sedan letat efter överallt faktiskt även bett vänner om hjälp som varit här och rådfrågat vart kan den tro ha hamnat. Spårlöst försvunnen . Man städar, dammar och dammsuger som brukligt, livet rullar vidare , lite trist o konstigt att rosetten aldrig kom fram.

​Förens i går... Helt plötsligt ligger den blå rosetten på mattan i vardagsrummet , till höger om min fot, precis nedanför bordskanten. Ok jag har öppen planlösning mellan kök o vardagsrummet. Men hur fasiken gick detta till kan man undra. Det kanske är "lånarna" som ville göra sig fina, men att "låna" från feb till juli månad alltså drygt 5 mån , så att Wickström inte fick ha den en endaste gång till fint , är lågt tycker jag. Men nu är vi glada och hoppas få användning av denna söta rosett vid något tillfälle. Ha det bäst så länge och du grejer som försvinner hemma  kommer oftast tillbaka när man minst anar det .

Likes

Comments

Vi åkte ut till sommarstället Amanda och jag. Idag blir det målardag. Fulla av inspiration, Jerry måste jobba och blev kvar i stan.

Flytta på möbler och garderober stod först på listan. Vädret var med oss i åtminstone en timme och tur var det

Vi han ganska precis hälla upp färgen ute på trappen, innan vädret ändra humör och regnet kom med tillhörande åska. Skönt att vi inte skulle måla utomhus .

Viktigt innan man börjar måla är att man har kissat, så det fick bli nära dom svarta vinbären denna gång, man liksom pinkar in denna tomt ordentligt så obehöriga inte har tillträde.

Så nu är jag också redo för målning, färgen är perfekt och underlaget mindre perfekt men det kommer bli perfekt i slutändan .

Ojoj inte så fort Amanda, har du mycket färg på rollen så går det bättre, sådär ja, glöm inte att andas också

Kisspaus och njuta dom blommor som visar sig när man sitter på huk i regnet

Ingen tid får gå till spillo , man fixar lunchen med pensel i handen


Vi tog våra tallrikar från stugan vi målar i och sprang i regnet till den andra stugan, för nu skulle vi mysa under tak fast ute och titta på ösregnet med tillhörande åska, hur gick det?

Inte så bra, vi fick ge upp och byta plats igen, för hur mysigt det än är, så vill man faktiskt inte bli som en dränkt katt när man ska njuta en lunch

,så det fick bli köksbordet men dörren var öppen, till ovädret

Det är viktigt med bra ljus när man målar...

Och då tar man vad man har.

​Vi fixade bara ett rum i går ,efter att ha målat det två gånger, väv på väggen suger mycket färg, kanske måste det målas igen. Känner oss nöjda och glada efter en dag med målarfärg och ett jäkla typiskt juliväder. Hörs igen

Likes

Comments

Ska det bli regn o åska så stannar jag i stan . Annars så blir det sommarstället en sväng för utemöblerna där skulle behövas oljas ... Sitter just nu och njuter en kaffe ute på balkongen ...Aaa mobilen ringer vänta lite ... Det blir landet o målning inne istället . Så nu är det Slut på att sitta o mysa på balkongen bara att öka farten måste hinna borsta tänderna o bädda . Vi hörs igen

Likes

Comments

Ja, detta är min Wickström en yorkshireterrier på 3 år, en kille full av liv o lust. Älskar allt och tror bara gott om alla.

Han är med mig alltid och ställer upp mina upptåg om jag ställer upp på hans ...

Han hade såklart en egen sida på fb, men nu är den stängd pga att jag stängde ner min sida. Hans bästa kompis heter Tindra och kommer säkert

att vara med här på bloggen ganska ofta, hon är en del i projekt sommarstället alltså en av "ägarna".

​Och så här såg deras första dag ut på sommarstället, inget ogräsfixande där inte bara bus och spring i kropparna. 

Likes

Comments

Som sommarstugeägare vilar ingen ro , så hämtmat fick det bli, gasa bilen fort , slå sig ner i solen äta ändå snabbar... Ingen tid får gå till spillo.

Med burgaren i handen och ja, lika bra att ta fram trimmern på en gång, har ska pysslas innan solen går ner.

, men Jerry ska du inte ha kaffe då??

Jag hör honom ropa! -Kan jag ta bort det här??? Nääää , det är blommor

Amanda dyker in i verkstaden och letar efter något att rensa ogräs med

Ja det finns en hel botaniskträdgård här, tänker jag för mig själv undertiden jag promenerar runt och njuter den vackra tomten.

Då var Amanda igång med sitt ogräs fixande runt markplattorna, inget litet jobb, men någon måste göra det...

Första egna tuvan dragen, så lycklig. Det finns hopp för henne som trädgårdsfixare

Vildhallon !

Då ska vi se vad Jerry pysslar med? . -Oj, han har hittat släggan i verkstaden...

Jamen , bra idé att få pinnar på plats som hjälper buskarna att stå upp istället för att ligga ner

Smyger iväg och provsmakar på dessa , gör jag.

Kvällen går och solen börjar gömma sig bakom gran och björk, dags att städa upp efter vårat ogräsfixande

En fantastisk första kväll på sommarstället, nu är det bara resten kvar. Undrar om jag ska gå ner och ösa ur båten innan vi åker hem ? Nä, Jerry den ligger kvar i morgon också och ni kan behöva göra något då med.

Visst finns det utedass, ingen sommarstuga utan dass, tycker jag och tackar för att jag fick hänga med i gårkväll när Jerry o Amanda invigde sitt stora framtida projekt

Likes

Comments

Detta unga par har i dag köpt sig en sommarstuga med en stor tomt strax utanför Norrtälje . Jag kommer att följa deras projekt o kärlek till detta ställe . Givetvis deras pyssel med reparationer och uppfixande .Framför allt deras väg till det perfekta sommarstället . Ni hänger väl med ...

Likes

Comments

Kände i morse efter en dag med den nya bloggen att det vore skoj och skönt att ha den gamla bloggen med här. Så nu är allt samlat, även den gamla finns nu här.

Ska iväg på lite äventyr i dag

Känns bra.

Likes

Comments