Ta vara på dina matrester

När vi började med att sortera ut matavfall från de vanliga sopporna så insåg vi hur mycket matavfall vårat hushåll har.
Så klart så var jag tvungen att komma på en lösning på det.

Här kommer några lösningar/recept på vad du kan göra med matrester utöver att bara frysa in så att du slipper kasta.

Potatis

Har du över bliven potatis kvar efter maten, inte så gott att värma upp oftast och ibland kanske det bara är 1 potatis kvar.
All överbliven potatis tärnar ni upp och förvarar i en låda i frysen. Du kan alltid fylla på mer potatis allt eftersom i lådan.
Senare kan den potatisen användas för stektpotatis/klyftpotatis.
Jag brukar lägga potatisen på en plåt tillsammans med olivolja, soya och lite kryddor och sen in i ugnen.

Pasta
Får ni pasta över men kanske inget annat från middagen till övers?
Det vi brukar göra då är att röra ihop pastan med lite grädde och diverse grönsaker och örter från frysen så som ärtor, spenat, persillja och brocoli. Fryser sedan in och har då en perfekt pasta sås i frysen för när man vill ha något som går fort.

Potatis mos
Jag tycker att potatismos blir så vattnigt av att frysas in så när det svalnat så rullar jag ihop de till mindre bollar och lägger på en ugnsplåt med bakplåtspappers. In i ugnen 200g i ca 20min. Sen när det svalnat så fryser jag in det i fryspåse. Perfekt hemma gjorda kroketter kan man säga som både kan tinas i micro, ugn eller fritös.

Kött, kyckling och korv
Dessa rester tärnar vi och lägger i en gemensam låda i frysen. När fryslådan är full så har vi tillräckligt mycket rester för en egen gjord pytt i panna eller varför inte som tillbehör i en sallad.


Hoppas dessa tips hjälper er lika mycket som det gjort oss.

Gillar

Kommentarer

Instagram familjensevelinInstagram familjensevelinInstagram familjensevelinInstagram familjensevelinInstagram familjensevelinInstagram familjensevelin