Igår fick min älskade bästa vän somna in... Något som är otroligt jobbigt men som samtidigt känns så rätt. Tessan har sen oktober föra året haft problem med benen och då hon led dömdes hon ut.

Tessan och jag fick 941 dagar tillsammans som jag aldrig kommer glömma!

Men att säga förväl är svårt för hur ska man kunna ta ett förväl som ska täcka 70 år? Det kan man inte...

Vi klippte en fläta från Tessans man som jag gjort med alla hästar jag vart tvungen att skiljas ifrån men vi klippte även en stor slinga från svansen som vi ska skicka in till att bli ett tagelarmband tillsammans med en slinga från min ponny som var tvungen att avlivas 2013. Det var tack vare honom jag fick chansen att lära känna Tessan eftersom jag köpte henne efter och tack vare Tessan har jag fått chansen att träffa Sky... En ponny jag ska köpa om hon gör igenom veterinärbesiktningen.

Bilden är den absolut sista jag tog på Tessan och den kommer jag aldrig radera även om den inte är så speciell i utseendet.


F. 26/2-1999 D. 5/9-2016Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Under snart ett år har Tessan vart halt. Först var det bara en kotledsinflamation av okänd anledning som hon fick i Oktober men det var inte fören den 4/1 vi fick besked om det. Kotledsinflamation är ju något man får räkna med om man har häst så det var inget stort. Den 3/2 blev hon friskförklarad och vi satte igång med 9 veckors lång igånsättning. I slutet av igångsättningen när vi precis fått börja hoppa små hinder blev Tessan halt igen... 

Vi åkte till djursjukhuset för andre gången och denna gång var hon halt på båda bak i hasen. Visst hon haltade på de benen redan vi kotledsinflamationen men veterinären sa att hon troligen belastat dem extra mycket när hon hade ont pga kotledsinflamationen och hon slutade halt på dem benen när hon fick vila så ingen trodde att det verkliga felet satt i dem. 

Veterinären hittade inget fel på Tessan så vi fick åka hem utan svar. De ända de kunde göra var att ge Tessan tuppkam rakt in i hasen. Vi skulle tillbaka efter tre veckor igen och medans tiden skulle Tessan gå skrittpromenader tre dagar i veckan. Under de tre veckorna började Tessan förändras. Inget vi märkte just då men nu när jag tänker tillbaka. 

Efter tre veckor åkte vi tillbaka och denna gång åkte vi hem med tårar i ögonen. De hade hittat felet på Tessan! Hon hade stora gaffelbandsskador i gaffelbandsfästena på båda bak. I Tessans fall förslitningar. Vi fick redan då veta att Tessan ALDRIG skulle bli helt frisk men hon kunde bli en promenadshäst och vi ville ge Tessan en chans. Tessan fick ännu fler sprutor. Tessan som alltid vart världens snällaste häst var vara besvärlig under detta besök. Hon hade vägrat gå in i transporten till djursjukhuset och när hon skulle in i ultraljudsboxen hade fyra personer fått hjälpa till. När hon skulle få sprutorna hade de fått bränsa henne och allt. När det var dax för stötvågsbehandling fick de droga ner henne totalt. Sen fick vi åka hem för att komma tillbaka om åtta veckor. 

Väl hemma skulle Tessan promeneras fem till sju dagar i veckan i 30 min. De åtta veckorna vi hade framför oss var jobbiga. Tessan förändrades bara mer och mer och det började synas att hon led. Hon tappade lusten att leva. Hon som i vanliga fall alltid kom i hagen när det var dax att hitta på något stod bara och hängde med huvudet. Hon började halta i varje steg och det var tydligt att hon bara blev sämre. 

När det var dax för återbesöket hade Tessan gett upp helt och jag med. Hon vägrade totalt att gå på transporten men efter väääldigt mycket kämpande gav hon upp och gick in i transporten. Inne på djursjukhuset behövde de bara göra böjprov för att redan då kunna säga att Tessan blivit sämre. Vi åkte hem med 

Vi bestämde att Tessan inte längre ska behöva lida så om drygt en till en och en halv vecka finns inte min fina, underbara prinsessa längre. Detta är det svåraste beslut i hela mitt liv men det är rätt! Jag har aldrig gråtit så mycket någonsin som jag gjort under denna period och jag vet att jag har många tårar kvar att fälla över min tjej. 

Vi har fått lite mer än 2,5 år och dem har helt klart varit underbara. 


Likes

Comments

Nu är det cirka 2 veckor sen jag kom hem från sjöis! En underbar vecka med superfint väder och underbara vänner!

Jag hade önskat hästen Nice och det var hon jag fick. Hon var fantastisk och vi klickade verkligen. Nice är ett väldigt känsligt sto som är väldigt pigg. Hon kan lätt stressa upp sig så man måste vara ganska erfaren för att funka med henne. Först var jag lite nervös över att inte klarar av henne men som tur gjorde jag det!

Vi kom med i hoppningen på avslutningen där bara 9 av 50 fick vara med och eftersom det var första gången för mig var det superkul! Vi kom 5:a av 9:a och red på 52 sekunder. (Man skulle rida så nära 1 min)

Jag fick även simma med en häst ordentligt för första gången då Nice verkligen älskade att bada.

Uteritterna var underbara och var alltid fartfyllda med någon avramling (inte jag).

Hoppningen var nog det bästa då jag älskar att hoppa och det gjorde Nice med! Även där var det många avramlingar (inte jag)

Min stuga var grym på att städa och även om vi inte vann stora stugstädis vann vi det där när man samlar poäng.

Kort berättat om en underbar vecka men...

Likes

Comments

I Oktober blev Tessan halt... Hon var halt på tre ben men när det väl var dax att åka till djursjukhuset den 4 januari var hon bara halt på höger fram. Veterinären sa att de kan bero på att hästar belastar benen parallellt vilket menas att om en häst är halt på höger fram visar den oftast hälta på vänster bak.

Veterinären röntgade och det visade sig att hon hade en kotledsinflamation på höger fram. Kotledsinflamationer är oftast den vanligaste orsaken till en hälta så det var inget mer med det. Veterinären sa att hon troligtvis vrickat sig i hagen och att hon snart skulle bli frisk.

Efter en månad blev hon frisk förklarad och vi började en låång igångsättningen. Efter tolv veckor tog vi vårt första språng men passet efter var Tessan ordentligt halt. Vi bestämde oss för att boka tid på djursjukhuset direkt eftersom hon haltade rejält till och med i skritten.

Väl på djursjukhuset visade sig Tessan vara halt på båda bak i haserna. Hon röntgades men inget fel hittades. Vi fick åka hem utan svar. Efter tre veckor var det dax att åka igen och ultraljuda hasern. Resan till djursjukhuset var inte rolig för Tessan var förfärlig. Efter så många resor till djursjukhuset visste hon vad som skulle hända så hon som alltid vart så lätt lastad ville inte längre gå på transporten. Väl under resan kastade hon sig och väl framme ville hon inte gå in genom djursjukhusdörren. På böjprovet stegrade hon och höll på. När det var dax att gå in i ultraljudsbilder tog det fem till tio minuter att ta in henne och de krävdes fyra personer. Tessan som alltid vart världens snällaste.

Ultraljudet hade inget glädje besked direkt utan beskedet var väldigt dåligt. Hon hade stora gaffelbandsskador i gaffelbandsfästena. Man kan säga förslitningar i gaffelbandsfästena. Fästena var helt slut. Tessan har blivit gammal, hon är trots allt 17 år.

Vi gjorde en stötvågsbehandling på henne och sen fick vi åka hem. Nästa återbesök skulle vara om 8 veckor.

Nu står jag här och det är lite mindre än två veckor kvar tills återbesöket. Tessan haltar omkring i hagen som tidigare och verkar inte ha blivit något bättre. Hon har gett upp psykiskt och bara står i ett hörn av hagen och hänger men huvudet. Innan Tessan fick så ont brukade hon springa runt i hagen och leka och när jag kom för att ta ut henne sprang hon nästan runt för hon ville blir riden men nu vill hon inte längre komma. All smärta har fått henne att tappa livslusten och det är så hemskt att se henne lida. Vad har hon gjort för att förtjäna detta?

Jag vet att Tessan aldrig kommer bli helt frisk igen och det är inte det vi kämpar för utan nu kämpar vi för att inte behöva döma ut henne. Aldrig trodde jag att detta skulle hända mig och Tessan men det gjorde det och jag har aldrig gråtit så mycket som jag gjort under denna period. Nu vill jag bara att ett mirakel ska ske så att Tessan blir frisk för utan henne klarar jag mig inte😔

Likes

Comments

Skönt med extra lång helg! Jag börjar ledigheten med att rida Prins som gick super bra! Sedan planerar jag att städa som är lite mindre kul. I morgon blir det att åka till djursjukhuset med Tessan vilket är ännu mindre kul men ändå något jag "längtar" till eftersom jag vill veta vad felet på Tessan är. Direkt när vi kommer hem från djursjukhuset så kommer hovslagare och efter de får vi se om det blir att åka och provrida en ny häst😉.

Likes

Comments

Förlåt för super dålig uppdatering men har verkligen inget att uppdater om. 


I Fredags märkte vi att Tessan blivit halt igen. Så pass att det syns i skritten. Det är inte samma ben som förra gången tror vi eftersom det år svårt att se. Just nu år jag super orolig att det är något allvarligt. Inte roligt med häst som blir halt gång på gång. 

Mamma ska iallafall boka tid på djursjukhuset/kliniken någon dag! Tills dess får jag hjälpa till och rida min systers häste Prins!

Likes

Comments

Igår blev det en långsittare på Tessan! Mest skritt eftersom hon fortfarande är under igångsättning. Hon var väldigt pigg och fortsätter med sina hyss som att kasta sig ner i diken eller att försöka dra😂. Mamma la även ut en 20 cm stock som hon hoppade över. Egentligen för hon inte gå över bommar fören nästa vecka. Sen hoppade vi även ett dike och efter det blev hon tokig och försökte bocka och skena. 


Likes

Comments

På eftermiddagen hade jag bestämt mig för att mocka i hästarnas hage... Jag hinner knappt börja fören jag ser en lös hund. Alla hundägare vet att man inte får ha hunden lös vid denna tidpunkt på året så jag och min syrra går för att leta reda på vovven. Efter en stund letandes får jag syn på hunden och den mig. Den lufsar glatt fram till mig. Stackarn var alldeles utmattad.


Efter ett tags funderande bestämmer vi oss för att ta med den hem där vi stänger in den i en hästbox och ringer polisen. Vi spred även ut informationen på Facebook.


Tillslut blir det kväll och ägaren var fortfarande inte hittad. Polisen kunde inte komma och hämta den så vi börjar fixa så den skulle kunna sova i stallet. Lyckligt vis ringde ägaren vid klockan 20:15 och kom för att hämta hunden. Vi fick då reda på att det var samma hund vi hade hittat för 4 årsen. Vilken rymmare!😂

Jag vill också tillägga att idag skedde första galoppen med Tessan på över 20 veckor😊

Likes

Comments

I Måndags var jag och provred Faksen igen vilket gick bra! Men vi ska inte köpa honom eftersom han är lite väl stor och så. Sen har han svårt med galoppen och är extremt stark så vi kände inte att han passade oss. På Torsdag ska vi åka och provrida ännu en till häst. Denna gång är det en varmblods valack på 12 år. Aldrig startad på travet! Han ska enligt annonsen var väldigt lugn och så och ska ha hoppat 1m!
Likes

Comments

Idag har jag ridit Tessan vilket sådär. Våra grannar sköt lerduvor eller ni vad det heter och stackars Tessan är ju skotträdd. Hon var riktigt rädd och betedde sig som en arab hingst. Hon såg även ut som en😂. 

Wilma har skadat benet så hon har haft bandage i några timmar men nu har hon fått gå ut till de andra katterna igen. Vi tror att hon blivit trampad av en häst eller fastnat och fått ett köttsår. 


Imorgon ska vi åka och kolla på Faksen igen!

Likes

Comments