Varmrökt lax med romsås 

Efter en härlig men otroligt varm dag i skogen på kantarell jakt så skulle jag då testa att varmröka en laxsida i elröken.

Det krävs lite förberedelser men det var det helt klart värt!
Tina laxen om den är fryst.
Blanda en saltlake på 2 liter vatten, 2 dl salt och 2 dl socker.
Låt laxen ligga i den ett dygn.

Ta upp och låt laxen ligga på galler i kylskåpet, gärna 6-8 timmar.
Sen kryddar du med det du vill.
Jag tog salt, svartpeppar och chili.

Fyll på med spån i röken och ca 2 msk socker, då får laxen en fin yta.

Rök den 40-60 minuter beroende på tjocklek.
Jag hade lite väl mycket chili på min så utan blev väl mörk, men smaken…my god så gott!
Under tiden gör du romsåsen och kokar potatis.

Romsås:
2 dl crème fraîche
1 dl majonnäs
1 burk rom
1 liten rödlök
1/2 citron
Dill, salt och peppar

Blanda majonnäs, crème fraîche och rom.
Skala och finhacka löken och ha i.
Pressa i lite citron, smaka av med salt, peppar och dill.

Servera ihop med sallad och ev citron.

Gillar