Ryggbiff och potatisgratäng

En kväll var det rejält åsk och regnoväder här så då gjorde jag potatisgratäng för första gången på länge. Sååå gott!
Jag hade en ryggbiff i bit som jag skar två cm tjocka skivor av och avnjöt till.
Ta fram köttet i god tid så det blir rumstemperatur.

Skala och skiva 10 stora potatisar, 1 gul lök.
Blanda i en ugnsform.
Häll 4 dl grädde i en bunke, riv i 3-4 vitlöksklyftor och smaka av med rejält med salt och peppar.
Häll detta över potatisen.

Ställ in gratängen i ugnen 200 grader.
Gratängen är klar när den är mjuk och krämig, det tar ca 60-90 minuter beroende på ugn och potatissort.

Ett örtsmör är gott till, blanda rumsvarmt smör ca 100 g med två nypor gräslökssalt tex

Även en snabb varm vinägrett är gott till.
Skala och finhacka en schalottenlök och bryn med lite timjan. Häll på 3 dl vatten, 2 msk oxfond, 2 msk kalvfond, 1 msk balsamvinäger.
Koka upp och låt reducera tills hälften.
Sila av och låt koka upp.
Smaka av.

Lägg tomater på kvist och sparris i en ugnsform och ringla olja över.
Salta och peppra, ställ in ca 20 minuter med gratänger så de blir mjuka och får lite god grillyta.

När gratängen börjar bli klar så värm upp en panna med smör och olja.
Salta och peppra biffarna.
Stek snabbt i smör och vänd efter någon minut.

Servera med grönsallad :)

Gillar

Kommentarer