Potatiskaka, oxfilé och rödvinssky

En riktigt god helgmåltid som jag verkligen njöt av! Tar lite tid att laga men det är det väl värt!

Till potatiskakan ca 6 portioner:
Ca 1 kg potatis
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 boll mozzarella
Salt, peppar
Grädde, ca 2-3 dl

Börja med att riva potatisen, skala lök och vitlök och riv ner.
Riv i osten och häll i salt och peppar.
Det ska smaka rejält salt eftersom potatisen suger åt sig.
Klä en springform med bakplåtspapper och bred ut potatisfyllningen.


Häll på grädde så det täcker och gratinera tills potatisen är mjuk och fått fin färg. Ca 45 minuter.

Dags att börja med köttet!
Se till att det är rumsvarmt, salta och peppra runt om.
Stek det runt om i smör, ös med smör, timjan och krossad vitlök mot slutet.
Låt köttet gå klart i ugnen under potatiskakan.
Jag valde medium rare och då är 52 grader perfekt!
Låt vila innan det skivas upp.

Jag gjorde ett örtsmör till (rumsvarmt smör, salt, peppar, persilja och timjan) samt en rödvinssky.

Sås till 4 portioner:
1 schalottenlök
4-5 körsbärstomater
1 msk tomatpuré
3 dl rött vin (gott)
Timjan
3-4 msk oxfond
1-2 msk rödvinsvinäger
2 dl vatten
Smör

Skala och hacka löken, klyfta tomaterna.
Bryn i olja.
Pressa i tomatpuré och timjan.



Häll på vin, vatten, fond och vinäger.
Reducera ner till ca hälften återstår.
Smaka av och sila bort tomater och lök.
Blanka av såsen med en klicka smör och servera till köttet och potatisen tillsammans med sallad och grönsaker.

Gillar

Kommentarer

Liknande inlägg