Potatisgratäng med helstekt oxfilé :)

Det här var sååå otroligt gott!!!!
Jag lagade för två men det hade räckt till 4 personer minst.

Börja med potatisgratängen:
Ca 800 g potatis
4 dl grädde
1 gul lök
Salt, peppar och vitlökspulver (eller 2 vitlöksklyftor)

Skala och skiva potatis och lök.
Varva i en ugnsform.
Blanda grädde med peppar, vitlökspulver och salt.
Smaka av, det ska smaka salt, för mycket salt! Potatisen suger åt sig så otroligt mycket så när det smakar medelhavet och lite till är det nog.

Ställ in i ugnen på 150 grader tills den är krämig och potatisen är mjuk.

Ta fram köttet i god tid så det är rumstemperatur.
Putsa och salta och peppra runt om.
Beräkna ca 200 g kött per person.
Bryn det runt om i smör. Lägg gärna i lite timjan och några krossade vitlöksklyftor och ös med på slutet.

Lägg över i ugnsform och stick in termometer i mitten.
Stek klart i ugnen till önskad stekgrad. Jag tog ut min vid 52 grader.
Låt vila innan den skivas upp.

Baconlindad sparris och ugnsbakade tomater är supergott till, likaså en god bearnaisesås och rödvinssås.

Gillar