Lussekatter med vaniljfyllning :)

I år ville jag göra lussekatter utan russin då det inte är någon favorit hos flera familjemedlemmar så då föll valet på vaniljkräm istället.

Men jag började med lussekattsdegen. Tänk på att ta fram smöret i god tid så det hinner bli rumsvarmt!

Saffransblandning:

1 pkt saffran

10 g kokande vatten

10 gram socker

Blanda socker, saffran och kokande vatten. Låt dra ca 15 minuter.

Fördegen:
250 g mjöl
250 g mjölk
25 g jäst
Värm mjölken till 30 grader och blanda med jästen, mjölet och saffransblandningen.
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.


Saffransdegen:
250 g mjöl
100 g socker
5 g salt
100 g rumsvarmt smör
Tillsätt mjöl, salt och socker i fördegen och kör i maskin några minuter. Tillsätt det rumsvarma smöret.
Kör degen 10-15 minuter i maskinen tills degen är smidig.
Låt vila i 30 minuter.

Gör vaniljkrämen under tiden:

3 äggulor

65 g socker

20 g maizena

2 dl mjölk

15 g smör

1 msk vaniljsocker


Blanda maizena, socker och äggulor.

Koka upp mjölken.

Häll äggblandningen i mjölken och vispa tills det tjocknar.

Ta av från värmen.

Kyl krämen och lägg i spritspåse med liten tyll.

Kavla ut degen i en rektangel

Skär remsor ca 2 cm och rulla från två håll.

Lägg på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa 2-3 timmar.

Fyll katterna med vaniljkräm.


Sätt in i ugnen 230 grader ca 8 minuter

Pensla dem med uppvispat ägg, lite vatten och salt

Sen är det bara att njuta!

Gillar

Kommentarer