Lammytterfilé med rödvinssås

Jag älskar lamm och köper det så ofta jag kan!

Rostbiffen är min favorit men nu fanns det ytterfilé så den fick följa med hem.

Till 3-4 portioner:

400 g lammytterfilé

Salt, peppar

Smör att steka i

Vitlök, rosmarin el timjan

Ta fram köttet i god tid så det hinner bli rumstempererat.

Värm upp stekpannan och tillsätt en rejäl klick smör.
Salta och peppra köttet, bryn det runt om.
Lägg i vitlök och örter och ös köttet med smöret.
Lägg över i ugnsform men spara stekpannan till såsen!

Ställ in i ugnen 150 grader tills innertemperaturen visar 50 grader.
Börja med såsen.

1 schalottenlök
Timjan
2 msk tomatpuré
3 dl rödvin
3 msk kalvfond
1 msk vinäger
Vatten

Skala och hacka löken grovt.
Bryn den tillsammans med timjan och tomatpuré.

Häll i vinet och låt reducera till ca hälften.
Häll i fond och ca 2 dl vatten och låt reducera till hälften igen.
Häll det i stekpannan du brynte lammet i och puttra ihop.
Sila av och smaka av.
Runda av med en klick smör.

Låt köttet vila innan det skivas upp och servera sedan med såsen.

Gillar

Kommentarer