Helstekt oxfilé med rödvinssås och grönsaksröra

Oxfilé köper jag när jag verkligen vill lyxa till det lite, otroligt gott!
Jag började med rödvinssåsen eftersom den tar din tid.
Till ca 4 portioner:
1 schalottenlök
1-2 kvistar timjan
2 msk kalvfond
1 msk oxfond
1 msk rödvinsvinäger
3 dl rött vin
3 dl vatten
1 klick smör

Börja med att skala och hacka löken.
Bryn snabbt tillsammans med timjan.
Häll på vin, vatten, fond och vinäger.

Låt såsen reducera ner till ca hälften återstår.
Sila av lök och timjan och smaka av.
Blanka av med en klick smör.

Ta fram köttet i god tid.
Sätt ugnen på 150 grader
Putsa köttet om det behövs, bryn det runt om i smör med salt och peppar.

Ställ in termometern på 52 för medium/rare.

Jag gjorde en snabb grönsaksröra till av champinjoner, spetspaprika och zucchini.
Stek grönsakerna med salt och peppar och servera till köttet och såsen.

Hade även lite örtsmör och rotfruktsgratäng till.

Gillar

Liknande inlägg