Helstekt oxfilé med rödvinssås

Den här rätten gillar jag att bjuda på, alltid uppskattat bland vänner och familj.

Du behöver:
1 bit oxfilé (150 g per person)
Salt, peppar, smör att steka i

Såsen:
1 schalottenlök
1 knippe timjan
3 dl vatten
3 dl rödvin
2 msk kalvfond
1 msk oxfond
1 msk balsamvinäger
Ev tomatpuré

Sätt ugnen på 150 grader
Börja med köttet, putsa det om det ev finns hinnor.
Bryn runt om i smör, salta och peppra.

Ös några gånger med smöret.
Lägg köttet i ugnsform och sätt i termometer.
Ställ in termometern på 52-60 grader beroende på hur du vill ha det.
Jag tog 52, det höjs lite när det vilar.

Medans köttet är i ugnen göra såsen
Skala och finhacka löken, bryn tillsammans med timjan.

Häll på vin, vatten, fond och vinäger.
Koka ner tills ca hälften återstår.
Sila av lök och timjan.

Häll tillbaka och smaka av. Tillsätt ev lite tomatpuré om det behövs lite sötma.
Skiva upp köttet och servera med såsen, grönsaker och ev potatisgratäng, hasselbackspotatis.

Det stora röda är inte en tunga, utan en otroligt äcklig inlagd paprika från Lidl 😅

Gillar