Glutenfri tårta

Fick i uppdrag att baka till chefens födelsedag. Hon är glutenintolerant så det blev bakning med mandelmjöl.
Tårtan blev i två lager, en browniebotten och en pannacotta ovanpå.

Till browniebotten:
125 g smör
1 dl kakao
2 ägg
2 dl socker
1 krm salt
1 msk vaniljsocker
1 dl mandel eller hadselnötsmjöl
1/2 tsk bakpulver
50 g hackade hasselnötter

Till pannacottan:
5 dl grädde
4 gelatinblad
1 burk karamelliserad mjölk
1 tsk flingsalt

Ugn 175 grader.
Börja med att smälta smöret och blanda i kakaon.
Vispa ihop ägg och socker.
Häll smöret i äggblandningen.

Blanda i resten av ingredienserna och rör försiktigt om.

Häll smeten i en bakpappersklädd springform ca 20 cm.
Grädda i 15-20 minuter.
Kanterna ska ha stelnat men mitten ska vara lite lös. Ta ut och låt svalna helt.

Häll grädden i en kastrull och värm. Ta av precis när den ska börja koka.
Lägg gelatinbladen i blöt.
Häll den karamelliserade mjölken i grädden och vispa tills den är slät.
Krama ur gelatinbladen och rör ner i gräddblandningen.
Tillsätt saltet.
Låt svalna i kylen men inte stelna.

Jag smälte choklad till dekorationer men det kan man skippa.

Tryck till kakan ordentligt i formen mot kanterna så inte pannacottan rinner ner på sidorna.
Häll pannacottan över botten och ställ kallt minst 6 timmar.

Ta sedan av kanten och pudra kakao över. Sen är det bara att dekorera hur du vill.

  • Postad i: Baka

Gillar

Kommentarer