Fransk rostbiff och potatisgratäng

Nu när temperaturen börjar få ner rejält längtar iallafall jag efter lite mer rustik mat, längtar efter höstens grytor och långkok:)

Till rostbiffen:
Ca 1 kg rostbiff
Salt, svartpeppar, timjan

Putsa köttet runt om, gnid in med rejält med salt och peppar. Toppa med timjan om du har.
Ställ in i mitten av ugnen på 100 grader.
Köttet är klart när innertemperaturen visar 52 grader.
Ta ut och låt kallna under fuktat bakpapper.

Höj temperaturen till 200 grader.

Till gratängen:
Ca 1 kg potatis
1 gul lök
5 dl grädde
Salt, peppar
3 klyftor vitlök

Skala och skiva potatis och lök i tunna skivor.
Varva i en ugnsform.
Blanda grädde, pressad vitlök, salt och peppar.
Smaka av. Det ska vara rejält salt!

Häll över grädden och gratinera tills potatisen är mjuk och gratängen krämig.
Ca 1 timme.

Skiva köttet medans gratängen ”sätter sig” och strö över lite salt och timjan.
Servera gärna med sallad, tomater och nystekta kantareller.

Gillar