Boeuf bourguignon

  • 1,5 kg nötkött, högrev, eller ytterlår, eller fransyska
  • 2 msk smör
  • 2 st morot
  • 2 st gul lökar
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl rött vin, ca
  • 5 dl köttbuljong, ca, (av tärning eller konc fond)
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk timjan, torkad, eller några kvistar färsk
  • 1 st lagerblad
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 20 st steklök eller 1 burk syltlök
  • 400 gram champinjoner, (helst små)
  • 2 paket bacon


  • Skär köttet i 2–3 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta.
  • Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skiva också löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.
  • Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt.
  • Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning.
  • Låt grytan småputtra tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme.
  • Skala under tiden smålökarna. Fräs dem i smör, häll på en skvätt vatten och koka dem mjuka.
  • Dela champinjonerna om de är stora och bryn dem. Klipp baconet i strimlor och bryn det lätt
  • Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med pressad eller kokt potatis.
  • Postad i: Kött

Gillar