Bearnaisesås

En av mina favoritsåser!

Så mycket godare än köpevarianterna och inte svårt alls

Det här behöver du:

200 g smör
1 msk hackad schalottenlök
4 st vitpepparkorn
2 msk vitvinsvinäger
4 msk vatten
3 st äggulor
1-2 msk finhackad färsk dragon
eller 1-2 tsk torkad dragon
2 msk finhackad persilja


Smält smöret i en kastrull
Hacka löken fint. Krossa vitpepparkornen lite lätt i en mortel.
Häll vinäger, vatten, schalottenlök och vitpepparn i en kastrull.
Koka till det återstår ca 2-3 msk av vätskan.

Sila bort lök och peppar och sätt kastrullen eller skålen i vattenbad.

Vattnet ska vara ordentligt varmt men inte koka i vattenbadet.
Tillsätt äggulorna, en i taget och vispa tills det tjocknar och blir krämigt
Ta av såsen från värmen och tillsätt det smälta smöret under kraftig vispning.

Starta med lite i taget sen går det att öka.

Vispa ett tag efter smöret är i till en tjock fin sås

Vispa ner dragon och persilja, smaka ev av med salt

Servera direkt

Skulle såsen skära sig så går den oftast att rädda.

Släng i en isbit och vispa, viktigt att inte ha kastrullen på plattan.

  • Postad i: Sås

Gillar

Kommentarer