Idag valde jag att göra fiskgratäng av torsk, inte ofta jag lagar fisk

Använde mig av fryst torsk och det funkar utmärkt

Du behöver:

ett torskblock

salt, peppar

1/2 citron

Till såsen:

smör

grädde

1/2 citron

maizena

dill, svartpeppar, salt

Till moset:

mjölig potatis

salt, vitpeppar

smör, grädde, äggula

Börja med att skala, och dela potatisen i bitar.

Koka den mjuk i saltat vatten

Häll av vattnet, rör ner smör, vitpeppar, grädde och vispa till ett mjukt mos. Vänd ner en äggula

Låt moset svalna lite innan det läggs i en spritspåse med stort tyll

Salta och peppra fisken, pressa en halv citron över

Börja med såsen genom att smälta smör och vispa ner grädde

koka ihop till en såsig konsistens, red av med maizena om det behövs

Smaka av med salt och peppar.

Häll i en förpackning frusen dill (40 g) eller hacka i färsk dill

Spritsa moset runt fisken, jag valde att lägga på sparris men det funkar lika bra utan eller med andra grönsaker.

Häll över såsen och gartinera i 225 grader ca 20 minuter.

Då har moset fin färg och fisken är klar :)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Ett gott och enkelt tillbehör till pizza, paj mm

Du behöver:

Vitkål

2 msk olja (jag använder raps men ta den ni tycker om eller har hemma)

2 msk vitvinsvinäger

salt, svartpeppar

Strimla vitkålen tunt, jag använder osthyvel men kniv eller mandolin funkar lika bra

Häll olja och vinäger över, salta och peppra.

Likes

Comments

Biffwok utan wok, fick bli i traktörpannan istället eftersom jag fortfarande inte köpt mig en ny wok

Jag gjorde som vanligt, tog de grönsaker jag hade hemma.

Bara att byta ut mot det ni har/gillar. Färdig påse wokgrönsaker funkar också om ni hellre föredrar det

Jag använde mig av:

900 g biff i bit (lövbiff eller annat nötkött funkar också)

vitkål, paprika, rödlök, vitlök, salladslök, broccoli.

Woksåsen gjorde jag av:

2 dl olja, 1 dl soja, 4 msk tomatpuré, 2 msk flytande honung, sambal oelek ca en tesked

Börja med att blanda ihop ingredienserna till såsen i en skål.

Jag har inga exakta mått men har skrivit på ett ungefär

Skiva grönsakerna, vitkålen hyvlade jag med en osthyvel för att få riktigt tunn.

Putsa och strimla köttet tunt

Börja steka broccoli och vitkål i olja då de tar längst tid att bli mjuka.

Tillsätt sedan resten av grönsakerna i pannan.

Ställ grönsakerna åt sidan medans du steker biffen snabbt i olja.

När köttet är klart så häller du över grönsakerna och såsen och låter puttra ihop en kort stund.

Behövs det så red såsen med lite maizena

Jag valde att strö över lite sesamfrön för det tycker jag är gott och serverade med ris. Nudlar går såklart lika bra.

Likes

Comments


600 g nötfärs

salt, peppar, lökpulver

kalvfond

ägg

Blanda alla ingredienser till en smidig färs. Upplevs den för torr kan du späda med lite grädde.

Forma biffar i den storlek du själv vill ha. Jag brukar göra ca 8 st

Stekt lök:

3 gula lökar

smör

Skala och skiva lökarna

Stek på medelvärme i smör tills löken är mjuk. Den får inte bli bränd så börja på låg temperatur.


Genomstek biffarna i smör och servera med löken och kokt potatis.

Gräddsås är gott till och några varma grönsaker.

Likes

Comments

En av mina favoritsåser!

Så mycket godare än köpevarianterna och inte svårt alls

Det här behöver du:

200 g smör
1 msk hackad schalottenlök
4 st vitpepparkorn
2 msk vitvinsvinäger
4 msk vatten
3 st äggulor
1-2 msk finhackad färsk dragon
eller 1-2 tsk torkad dragon
2 msk finhackad persilja


Smält smöret i en kastrull
Hacka löken fint. Krossa vitpepparkornen lite lätt i en mortel.
Häll vinäger, vatten, schalottenlök och vitpepparn i en kastrull.
Koka till det återstår ca 2-3 msk av vätskan.

Sila bort lök och peppar och sätt kastrullen eller skålen i vattenbad.

Vattnet ska vara ordentligt varmt men inte koka i vattenbadet.
Tillsätt äggulorna, en i taget och vispa tills det tjocknar och blir krämigt
Ta av såsen från värmen och tillsätt det smälta smöret under kraftig vispning.

Starta med lite i taget sen går det att öka.

Vispa ett tag efter smöret är i till en tjock fin sås

Vispa ner dragon och persilja, smaka ev av med salt

Servera direkt

Skulle såsen skära sig så går den oftast att rädda.

Släng i en isbit och vispa, viktigt att inte ha kastrullen på plattan.

  • Filed under: Sås

Likes

Comments