Våra kycklingar guld-pia och batman

För tre veckor sedan åkte jag och James till en fjäderfä-marknad i Färila. Jag skulle bara titta men ändå fann jag mig själv där nästan längst fram vid kycklingburen när det blev köpsläpp..

Paret framför mig köpte alla i buren förutom just de två jag hade tittat på.. just dom som jag hade velat köpa OM jag skulle köpa.... sen hör jag mig själv sägai ren panik att jag köper de andra två!

...och på den vägen är det.. hehe!

Ganska snabbt efter hemkomsten fick dom sina namn. Guld-pia var egentligen ”gull-pia” efter ett namn ur Astrid Lindgrens filmer, eftersom jag har det lite som ett tema till de andra hönsen. När jag berättade för James hörde han istället guld-pia så det fick bli hennes namn! Det passade också så bra med hennes färg! Den andra lilla kycklingen döpte James snabbt sen till Batman! Så guld-pia och batman fick bli deras namn!

Gullrumporna!

Dom är en blandning av brahma och orpington.

Första 1,5 veckan fick de bo inne i huset i en stor bur med värmelampa men för några dagar sedan flyttade vi ut dom i sin bur till dom andra hönsen (med värmelampa). I förrgår tog vi steget att ta bort deras bur så att dom fick gå med dom större ”på riktigt” och det har fungerat bra! Dom små får några nyp från de äldre ibland om dom kommer för nära men det är ändå inte på det värsta viset. Dom lever i grupp med hierarki och dom stora bråkar också med varandra ibland för att sätta varandra på plats. Vi litar på att de hittar sin plats i gruppen själva snart.

Dom äldsta vi har är ca 5 månader nu och småttingarna är ganska precis 1 månad.

..och igår fick dom komma ut i hönsgården för första gången! En sån fin milstolpe tycker jag och dom älskade det! Dom ville knappt gå in efter en stund men pga blåsten ville jag få in dom. Vad jag fått lära mig är dom mer känsliga för drag än för kyla.

Dom växer verkligen så att det knakar! Både i storlek men också i fjädersättningen för nu syns det flera nya fjädrar varje dag. Bara den utvecklingen är så spännande att följa, hehe!

..och ikväll blev det ännu en milstolpe med dom små då dom tog sin tillgivenhet till en helt ny nivå! Jag kunde lyfta upp dom och dom behöll lugnet! Guld-pia klättrade dessutom upp på min axel och satt där en stund! Det är hönepönegoals för mig... :) Ikväll var jag in dit igen för att se till att dom får i sig mat och vatten (ifall att de stora jagar bort dom) och dom blir så glada när jag/vi kommer in dit nu för fort kommer dom rusandes runt benen medans de större inte kunde bry sig mindre! Jag plockade upp båda i knät ikväll och dom la sig snabbt ner. Vingarna åkte också ner i ett avslappnat läge och sen somnade dom! Det är en sån häftig upplevelse att jag vunnit deras tillit på det sättet :)

...jag är så glad att den rätt så spontana turen där för 3 veckor sedan ledde till det här! För dom är verkligen helt underbara, precis som de andra, såklart! ..men kan inte låta bli att tycka det är lite extra roligt med dom här små som nu vill följa med oss i varje steg vi tar :)

Gillar

Kommentarer

marietheresel
marietheresel,
Men jag orkar inte så fantastiskt vackra de är 😍. Har alltid drömt om att en dag ha höns.
nouw.com/marietheresel
jennyvennberg
jennyvennberg,
Men visst är dom 😍😍 och det är verkligen såå mysigt med höns ☺️❤️
nouw.com/jennyvennberg