Påskpyssel // Så färgade jag äggen

Idag kunde jag inte hålla mig längre från att börja med påskpysslet för i år! Det här med påsken och dekorationerna därtill växer verkligen på mig mer och mer. Det var nog ca 4 år sen som jag började påskpynta för första gången och sen James kom har allt det här varit ännu mer givet och numera tillhör jag skaran som vill fira allt som firas kan :)

Det jag gjorde idag var iallafall att testa på att blåsa ur ägg och färga dom med sånt jag hade i frys/kylskåp. Jag har aldrig gjort det här förut, inte vad jag kan minnas iallafall så det var väldigt spännande, inte minst att tömma äggen! ..och det var verkligen mycket enklare än vad jag trodde!

Såhär såg några av äggen ut när dom var färdiga och dom här har jag färgat med hjälp av blåbär!

Såhär gjorde jag;

Vatten
1 paket frysta blåbär
1 matsked vitvinsvinäger (för att färgen ska fästa bättre på äggen)

Jag kokade upp vatten och blåbär med lite vitvinsvinäger, när allt kokat upp silade jag bort blåbären och la i äggen.

Mina ägg låg i 2-3 timmar, mer tålamod hade jag inte, haha! Jag tog upp dom allt eftersom så att det skulle bli lite olika nyanser på dom men bäst effekt av det blir nog om du låter dom ligga i upp till ett dygn men som sagt, mitt tålamod..

..och såhär såg det ut när jag just hade blivit klar med färgningen av alla ägg! Dom blåa är som sagt färgade av blåbär och dom beiga är färgade av kaffe :)

De med kaffe färgade jag på samma sätt som med blåbären, fast med kaffe då förstås! Dom äggen som jag färgade med kaffe målade jag också sen med två olika metallicfärger.

Något jag märkte föresten var att äggen fick färg mycket fortare när vattenblandningarna var varma. Det tyckte åtminstone jag så när det hade kallnat kokade jag upp vattnet igen med äggen i.. :)

..och såhär blev dom sen!

Tilläggas är att de blåa äggen kokade jag först och dom beiga blåste jag ur innan jag färgade dom. Det är för och nackdelar med båda.. fördelen med kokta var att de var så mycket lättare att färga för dom sjunker ju ner i kastrullen medans dom jag blåst ur bara flyter upp.. men fördelen med dom jag blåst ur är att jag ju kan plocka fram dom år efter år! Dom blåa som är kokta måste ju tyvärr ätas upp innan de blir gamla.. :(

Det var iallafall MYCKET enklare än vad jag trodde att blåsa ur ett ägg! Jag använde en nål och gjorde först ett litet hål på den spetsiga sidan (..och var inte rädd att ta i lite, ägg är mer hållbara än vad man tror!) sedan gjorde jag hål på den andra änden. Där lirkade jag med nålen och ”hackade” till slut med nålen för att göra ett lite större hål. Sen är det bara att börja blåsa! Först går det ganska trögt men när det första från ägget kommit ut går det lättare! Och var inte rädd för att göra hålet ganska stort på undersidan, då går det också såå mycket enklare att blåsa ur innehållet och man orkar göra så många fler! :) ..och tänk på att ägget ska vara rumstempererat!

Jag är verkligen löjligt nöjd med hur det blev och jag har fått mersmak och vill testa att färga på fler sätt nu! Jag har läst att man bland annat kan färga med gurkmeja, rödkål, rödbeta och lökskal också.

..och äggen blir ju så fina att dekorera med! Men nästa gång ska jag blåsa ur alla så att jag får njuta av dom år efter år.. :)

Gillar

Kommentarer

Jenny,
SÅ fint! Hoppas OK om jag lånar en bild, givetvis med länkt till dig!

Vänligen,
Jenny
www.hemtrender.se
jennyvennberg
jennyvennberg,
Åh vad roligt, det är okej! 😃 Ska bli roligt att se vad du hittar på 😃❤️
nouw.com/jennyvennberg