Den här shottar jag varje morgon

Igår lovade jag på Instagram att dela med mig av shoten jag visade där! Jag dricker den i stort sett varje dag och det gör jag av flera anledningar som jag tänkte dela med mig av här men först; en bild på shoten!

Den ser verkligen inte god ut och första gångerna är det verkligen inte gott heller, åtminstone tyckte inte jag det men jag har druckit den några månader nu och jag börjar tycka om den riktigt mycket faktiskt :) Här kommer ett recept på hur jag gör den och lite längre ner finns originalreceptet!

As usual, James är med på ett hörn :)

½ glas vatten
1 msk olivolja
1 rågad msk gurkmeja
¼ tsk chilipeppar (cayenne)
1 tsk ceylonkanel
1 msk äppelcidervinäger
1 msk färskpressad citronjuice

Ovan är hur jag gör den (jag byter ut juice till vatten istället) men här är orignalreceptet från världens bästa bok: Food Pharmacy
Jag läste den boken i början av året och jag skojar inte när jag säger att jag sträckläste ut den på bara någon dag! Så skrämmande, intressant och SÅ lärorikt! Boken handlar om vad maten vi oftast äter i dagens samhälle gör med oss, hur sjuk den gör oss. Hemskt, så hemskt! Men det bästa av allt med boken är att den innehåller MASSOR med fakta och tips på mat som gör oss gott på alla sätt och vis! Den här shoten är alltså något jag hämtat upp från Food Pharmacy och såhär skriver dom om den i boken;

"- Gurkmeja innehåller flera färgämnen, ja ett helt lag, som heter curcumenoider. Zlatan i laget heter curcumin, men ensam på planen kan han inte göra mål – han behöver bli framspelad av de andra. Dessa ”färger” är särskilt starka antioxidanter, som hämmar de gener som skapar kronisk inflammation. En av de mest aktiva inflammationsskapande generna heter COX-2, och gurkmeja kan beskrivas som en stark och helt ogiftig COX-2-hämmare. Alla läkemedel som hittills har tagits fram för att hämma COX-2 har däremot visat sig ha stark giftighet och obeskrivligt många biverkningar, berättar Stig.

– Det finns många starka antioxidanter men bara några få av dem är så här ordentligt utredda vad gäller dess kliniska effekter. Majoriteten av alla forskningsstudier på gurkmeja har gjorts på djur, men en del studier har också gjorts på människor. Flera studier har visat att ett dagligt intag av gurkmeja bland annat kan sänka det skadliga kolestrolet liksom blodtryck och blodsockret, och bidra till att förhindra åderförfettning. Resultat från djurförsök har också visat att gurkmejan ger skydd mot kroniska sjukdomar och hejdar tillväxten av vissa sorters cancertumörer, bland annat bröstcancer, lungcancer, hudcancer och prostatacancer, avslutar Stig."

Intressant eller hur!?
Jag är helt övertygad om att varenda mening i boken är sann och vi har sakta men säkert bytt ut och ändrat kosten här hemma. Vi "syndar" fortfarande och äter och värmer mat som dom i boken inte rekommenderar men jag och vi lever numer mycket efter mottot "Fokusera snarare på vad du ska äta än vad du ska utesluta". Det tankesättet funkar så bra för oss! Inget är egentligen förbjudet men vi fokuserar mer på det som är bra vilket har uteslutit mycket dåligt.

Som sagt, otroligt bra bok på alla sätt och vis och har du inte läst den, LÄS DEN!!! Jag rekommenderar den verkligen!

Gillar

Kommentarer