Header

Hej!

Så jag lovade er en Q&A video och jag spelade in den och allt men när jag skulle redigera den så började min data strula och bara stänga av sig av sig självså jag blev frustrerad och bestämde mig för att bara skriva det här istället. Så jag fick faktiskt rätt många frågor så även för dom som frågade flera stycken kommer jag ta det en och en.

Hur är skolan i USA svårare/lättare?

Jag skulle personligen säga att det är lättare för mig men jag tar även bara två riktigt seriösa klasser och det är psykologi och engelska. Jag tog matte men i och med språket blev det för svårt för mig så jag hoppade av den klassen och det är egentligen det man får göra, prova olika klasser och stanna i dom du tycker om. Men sen om man kollar på mina vänner som jag har här så tar dom svåra klasser för att komma in på college så det är skillnad på hur det är för dom och hur det är för oss.

Har du mycket läxor?

Nej, inte alls. Jag har läxor i psykologi om jag inte blir klar med allt arbete i skolan men hon ger oss även 3 lektioner att bli klara så brukar inte ha mycket läxor.

Hur är folket, är de öppna och fick du vänner första dagen?

Jag skulle säga att folk är mer öppna. Du kan prata med alla även om du knappt känner dom och alla är alltid nyfikna eftersom man är en utbytes student. Jag ska inte ljuga och säga att jag fick vänner fösta dagen men jag började prata med några stycken. På lunchen satt jag men min värd syster Kiki som är en freshman såhon var också ny på skolan. Jag hade en lyx som inte behövde sitta själv eller fråga en massa människor första veckan. Men efter nån dag så tog jag tag i det själv och frågade om jag kunde äta med dom och dom sa självklart ja.

Hur mycket kontakt har du med alla hemma?

Jag prata med mina föräldrar på skype typ varannan helg oftast i typ en timme. Vi pratar lite när vi känner för det istället för att ha en bestämd dag. Jag har typ pratat med mina vänner i Sverige sammanlagt 5 gånger typ på skype. men jag skriver med dom hyfsat ofta. Den jag pratar med oftast är Saga en annan utbytesstudent i Oregon och henne pratar jag med typ en gång i veckan. Andra utbytesstudenter är bra att ha för dom förstår vad du går igenom även om dom inte riktigt är nära dig.

Hur lång tid gick det innan du kände dig som hemma i ditt nya hus?

Det tog väl en eller två månader innan jag var helt bekväm med att gå och ta vad jag ville typ äta och göra vad jag ville även fast dom alltid sa att jag kunde göra vad jag ville. Det är hyfsat svårt eftersom du flyttar in i en annans familjs hus och det är deras saker men man vänjer sig efter ett tag.

Är det någonting speciellt man ska tänka på som du inte tänkte på innan man åker på ett utbytesår?

Det kommer inte vara enkelt, du kommer bo i nån annans hus och det kommer bli bråk. Det är inte så perfekt som man tror att det kommer bli innan man åker. Du måste försöka skaffa vänner, dom kommer inte komma till dig utan du måste bjuda in dig själv. Och glöm inte att njuta av hela ditt år. Gör allting du vill göra och låt ingen stoppa dig för tiden går verkligen jätte snabbt när du är här.

Lite packtips? (sämsta / bästa man kan ta med sig)

Det bästa du kan ta med dig är en förlängnings sladd och jag är även glad att jag tog med mig min system kamera. Sämsta är typ att ta med sig en fön för om du inte har något speciellt som ändrar eluttagen här så kommer det inte funka. Packa även inte med så extremt mycket kläder. Jag använder nästan aldrig kläderna jag tog med mig hemifrån utan jag brukar mer ha på mig sakerna jag har köpt här. Ta inte med det om du inte alltid använder det i Sverige.

Hur tänkte du när du skulle packa?

Detta är typ samma som jag sa innan men ta inte med för mycket saker utan bara saker som du känner är absolut nödvändigt. När jag packade så behövde jag göra det flera gånger för jag packade för mycket och mycket av det använder jag inte nu. Och tänk även på att även om du ska till ett varmt ställe som Kalifornien där jag är så blir det även kallt på vintern så glöm inte att packa saker för det. Vi har snö nära här också och även om det inte är Sverige kallt så har dom två månader som blir kalla innan det blir varmt igen, och dom har även regn säsonger här.

Har du några bra tips på saker som är bra att ha med sig som du nu i efterhand önskat att du tog med?

Jag önskar att jag hade tagit med mig mer bilder från hemifrån som jag kan sätta upp på min vägg här.

Ungefär hur mycket pengar går det åt i månaden?

Jag använder runt 1500 kr i månaden men vissa månader går det mer eller mindre. Skolan tar betalt för typ deras tröjor, sporter och resor så tänk på det. Det kostar även i mobil abonnemang, och din första månad här kommer det gå åt mycket mer. Jag använde nog typ 4000 första månaden så jag kunde handla allt som behövdes här.

Va har du för bankkort där?

Jag har ett Visa vuxen och det funkar perfekt för mig och jag har inga problem med det alls.

Har du tagit körkort?

Nej, det har jag inte. Jag åker med Sts vilket inte tillåter oss att ta körkort men jag vet flera som har gjort det men samtidigt har det inte direkt behövts för mina vänner och min värd familj kan oftast köra mig så det är ingen fara alls.

Hur du mycket hemlängtan?

Inte så farligt som jag trodde, du får ett helt nytt liv här så du tänker inte så mycket på det där hemma. Men under jul och sånt får man självklart hemlängtan men har vänner här som alltid får mig att må bättre när jag längtar hem.

Hur var dom första veckorna i Usa?

​Dom var inte så farliga som jag trodde dom skulle vara. Jag kom mer in i en rytm med livet här och så. Jag pratade även med mina föräldrar som veckorna så det är inte så hemskt om du gör det utan för mig var det mer bra. 

Så det var alla frågorna och tack alla som ställde dom och om ni kommer på några mer så kan ni alltid skriva som som en kommentar och jag kommer självklart svara dom. Men det var allt för idag så jag säger 

Bye Bye and see you soon!
Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Så nu om nån dagar har jag planerat att göra en video där jag svarar på era frågor som ni har. Jag vet själv hur nervösa jag var när jag var så pass nära till att skolan skulle sluta och man skulle åka iväg. Frågorna kan vara om vad som helst från innan jag åkte till hur det är nu både med skola och fritid som jag har. Skriv i en kommentar allting som ni kan komma på så kommer jag svara på det i en video snart. Men det var allt för nu och jag säger

Bye Bye and see you soon!

Likes

Comments

Hej!

Så för inte så länge sen var jag på min skolas vår musikal som i år var the music man vilket handlar om en man som lurar människor på pengar genom att starta ett band i varje stad och bara lämna med pengarna. Dom som spelade i musikalen var sjukt duktiga och hela musikalen var jätte bra. Förra året gjorde dom high school musical och den gjorde dom tydligen dåligt så det var roligt att jag fick se en av dom bra musikalerna dom har haft. Jag kände några stycken som var med och var verkligen jätte förvånade över hur bra dom kunde sjunga. Alla som var med kunde sjunga skit bra. Jag hade verkligen en jätte rolig kväll och var verkligen nöjd med musikalen. Men det bra allt för idag och jag säger

Bye Bye and see you soon!

  • USA!
  • 1365 Readers

Likes

Comments

Hej!

Så den a veckan har vi spring break och på lördagen var jag på ett konst museum här i Sacramento för hennes glass konst kom två i en tävling här. Killen som van gjorde även en sjuk 3D nått av glas som är grymt cool och han går också på vår skola. Vi var där och kollade även på hela museet där dom hade en massa coola utställningar och till och med lite Chihuly som är värden mest kända glas konstnär så det är den stora blå glass saken som ni kan se på en av bilderna. Dom hade även en ceremoni där dom fick sina priser så det var coolt. Men det var allt för idag och jag säger

Bye Bye and see you soon!

  • USA!
  • 1372 Readers

Likes

Comments

I onsdags hade jag mitt första track and Field meet. Det var första gången jag skulle hoppa utanför träning så var rätt nervös. Men det började med att vi fick åka från skolan efter 5 perioden för att ta oss till oakmont high där vi skulle vara. Jag träffade snabbt dom andra stavhoparna och vi gick till vårt lila tält och bara prata i typ en timme. Sen skulle JV börja värma upp och när dom började värma upp med sin stav så började vi i varsity hjälpa till och ta steg och sånt för dom. När deras tävling började så hjälpte vi till med ribban och allt sånt för att sedan börja värma upp själva. Under uppvärmingen så rev jag mig på mina skor så det ser ut som en katt klöste upp mitt ben men annars gick det bra. Dom började med 6 feet och det klarade jag på andra försöket och sedan så när det var på 6.6 feet så klarade jag det nästan men min back sida tog i lite och då var jag klar för dagen. Lite surt för jag har klarat 7 feet på träning men det gör inte så mycket vi kör igen på nästa meet och då klarade jag det. Men under dagen var det 25 grader och jag har fått en hemsk solbränna efter mitt track tröja jag hade på mig så det är ju roligt. Men efter jag var klar så stannade jag med mitt lag tills alla var färdig hoppade den packade vi ihop och alla åkte förutom jag som skulle vänta på mina vänner. Men Bella vista vann meetet och är nu påväg att vina mästerskapet igen för 6 gången på rad. Men det var allt för idag och jag säger

Bye Bye and see you soon!

  • USA!
  • 1381 Readers

Likes

Comments

Så i veckan var jag och åkte skridskor med min life time sports klass och det var jätte roligt. Jag tycker jätte mycket om människorna i den klassen så man har alltid roligt med dom. Vi spelade brom boll vilket är Hockey men mindre skydd och inga tacklingar och med en annan slags klubba. Efter det så åkte vi alla till panda express och åt för att sedan åka tillbaka till skolan. Men det var allt för idag så jag säger

Bye Bye and see you soon!

  • USA!
  • 1386 Readers

Likes

Comments

Hej!

Så jag fick denna frågan av Matilda idag så här kommer ett inlägg om det.

Innan jag åkte till USA så kollade jag igenom alla regler och sånt för skolan och såg att dom hade mycket dress code som inga bh band synliga, ingen mage eller rygg fick synas och fingertopps längd på shorts och kjolar. Jag packade väll hyfsat efter det och bär jag kol fram till USA så pratade jag om det med mina värdsystrar och dom sa att skolan typ inte bryr sig. Jag följde det i kanske nån vecka men det är så varmt här så man kan inte direkt hjälpa det. Men under min tid här så har jag blivit tillsagd en gång men då hade jag lite synlig rygg så jag satte bara på mig min kofta. Man lärde sig snabbt vilka lärare som brydde sig. Så för mig var det enkelt men har hört från flera stycket att dom har haft det mycket svårare som typ inga skinny jeans och sånt men det har inte jag och är även väldigt glad för det.

Men här har du mitt svar och hoppas att det hjälpte lite. Men det var allt för idag och jag säger

Bye Bye and see you soon!

Likes

Comments

Så jag är nu klar med mitt projekt för glaskonst som då var mitt lejon så ville bara lägga up hur det såg ut när det var klart!

  • USA!
  • 1456 Readers

Likes

Comments

Hej!

Så för nån helg sen åkte jag upp till Squaw Valley i Sierra Nevada här i Kalifornien. Jag bor bara en timme där ifrån och vi åkte från Sacramento på onsdags kvällen och åkte skidor torsdagen, fredagen och lördagen. Det var roligt att åka skidor igen efter som min familj inte åkte föra året och allting gick jätte bra även nu efter två år. Jag trillade inte en enda gång så det är vad jag är glad över. Skidåkning är Kalifornien är bra men det är ju inte samma som i Österrike. Squaw valley är en gammal OS by här och har ett hyfsat stort skid område. Torsdagen var det bäst skidåkning. Det var inga köer och bara lokala människor så alla var grymt duktiga på skidor och snowboard. Den dagen var det coolt att se när dom hoppade i dom stora parkerna. Något man märkte är att det var kanske 50% skidåkare och 50% snowboard åkare så det är mycket mer snowboard här än va det är i Europa. Alla är även duktiga på det så det var coolt. Från bergen kunde man även se lake Tahoe som är den kända sjön här i Kalifornien, det är den man kan se på bilden längre ner. Men detta är vad jag tycker är coolt med Kalifornien, dom har allting. dom har dom soliga storstäderna, dom stora skogarna här uppe och skidåkningen. Vi har mycket här och jag älskar det. Jag gick från 25 grader här varje dag till att åka skidor i bergen. Men det var allt för idag och jag säger

Bye Bye and see you soon!

Likes

Comments

Hej!

Så eftersom jag inte kom med i fotbolls laget så bestämde jag mig för att prova något nytt så jag gick med i track and field. Detta är det bästa valet jag har typ gjort och jag älskar verkligen människorna som är där. Jag provade några saker men har nu fastnat för stavhopp. Det är verkligen jätte roligt och laget är fantastikst. Även om jag bara lär mig grunderna än så länge så fick jag i torsdags flyga för första gången och jag älskar den känslan även om det var grymt läskigt. Detta är en sport som jag snabbt lärde mig gilla och även om jag  inte direkt kommer tävla i den så lär jag mig en massa nytt. Men det var allt för idag så jag säger

Bye Bye and see you soon!

​Jackan på bilden är gamla jackor som dom ville bli av med så nästa alla på T & F laget köpte dom för bara 10 dollar och om jag ska vara ärlig så är dom hyfsat coola faktiskt!

Likes

Comments