Torsk med äggsås

Idag har jag haft tvätt-tid. Jag hade inte så mycket tvätt den här veckan så det gick fort. Jag slängde in tvätten, städade tvättstugan och medans jag väntade på att tvätten skulle bli klar tog jag en promenad i det fina vårvädret. Jag har en vision om att gå ut och gå en sväng varje dag men det blir inte riktigt så.

När jag kom hem och hade hängt upp tvätten lagade jag det här goda receptet. Det känns som gammal hederlig husmanskost och det känns ju alltid bra att äta. Jag utgick från det här receptet. Jag gjorde två portioner, men såsen är egentligen till fyra portioner så det blir ganska mycket :)


Ingredienser:

Till fisken:
2 st torskfilé
1 msk smör
1 klyfta citron
dill
svartpeppar
örtsalt
cayenne-peppar
dill

Äggsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk/grädde (eller så mycket som behövs för att få såsen lagom tjock)
2 st hårdkokta ägg
spadet från fisken
salt/örtsalt
svart och vitpeppar
ca 0,5-1 tsk honung
saften från den ugnsbakade citronen
1-2 msk persilja

Gör så här:
Sätt igång ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform med smör och lägg i torsken.
Krydda fisken, pyttelite cayenne så det inte blir för starkt. Klicka på några små bitar med smör över fisken och pressa över lite citron. Låt citronklyftan följa med in i ugnen. Sätt in fisken i ugnen i ca 15-20 minuter tills den är genomstekt.

Under tiden fisken är i ugnen görs äggsåsen.
Smält smöret i en gryta, häll i mjölet och vispa ihop, tillsätt lite mjölk/grädde i taget och vispa hela tiden ihop till en jämn smet/sås. Det brukar bli en klump av mjölet och smöret men bara man inte häller i mjölken för mycket åt gången brukar det gå ihop till en jämn och fin sås.
När det har blivit en sås är det dags att krydda den lite i taget. När fisken är klar tar jag ut den ur ugnen och häller i spadet från fisken ner i såsen för att få en god smak. Pressa i den ugnsstekta citronen. Häll därefter i hackade ägg och persilja.

Servera med potatis/potatismos/blomkålsmos eller annat tillbehör.


#torsk #recept #äggsås #ugnsstekt #husmanskost

Gillar