Pajdeg

Här är recept på den godaste pajbotten enligt mig. Den brukar bli ganska knaprig och god med grahamsmjöl och linfrö. Det funkar även med dinkelmjöl om man har det hemma. Vill man så går det också bra att bara ta 3 dl vetemjöl, det brukar det ju faktiskt vara i vanliga pajrecept.
Jag brukar låta smöret bli rumsvarmt för att det ska bli lättare att få ihop degen, men om man kör degen i maskin så går det ju bra direkt från kylskåpet. Om man vill förbereda degen lite tidigare kan man låta den ligga och vila i kylskåpet tills man behöver den. Det gäller bara att ta fram den en stund innan det är dags att baka ut den i formen för den blir så himla hård när den legat i kylskåpet och stelnat :)

Ingredienser:

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl / dinkelmjöl
  • 1 krm salt
  • 1-2 msk linfrö
  • 125 g smör, gärna rumsvarmt
  • 1-2 msk kallt vatten

Starta ugnen på 200 grader.
Mät upp mjöl, smör, linfrö, salt och rör ihop till en smulig deg, antingen i maskin eller för hand. Tillsätt lite vatten i taget tills degen går ihop till en degboll.
Kavla ut degen på mjölat bakbord och lägg den över pajformen och tryck ut den i kanterna. Nagga botten med en gaffel.
Alternativt: Lägg degen i pajformen och tryck ut den med fingrarna ända upp på kanterna.
Ta en gaffel och nagga botten.
Ställ pajformen långt ner i ugnen, grädda i ca 15 minuter tills den stelnat.

Ta ut pajen och lägg i fyllningen och eventuell äggstanning. Om du gör en paj med äggstanning (mjölk och ägg) så tar den ungefär 35-40 minuter i ugnen tills den stelnat.

Äggstanning:
(till en form på ca 30 cm i diameter )

  • 4 dl mjölk
  • 4 ägg
  • salt och peppar

Vispa sönder alla ägg, häll i mjölk, salt och peppar och vispa ihop.
Häll blandningen över fyllningen.

Förslag på fyllning:

  • Ost och skinka
  • Fetaost, spenat och soltorkade tomater
  • Fetaost, broccoli och soltorkade tomater
  • Kyckling
  • Fetaost och salami klicka här för recept
  • Tacos

#pajdeg #recept #grahamsmjöl #dinkelmjöl

Gillar

Kommentarer