Vila och träning

Jag tycker att man bör hitta en balans i träningen där lågintensiv träning och vila har stor betydelse. Utan återhämtning så bryts band annat kroppens senor och ligament ner. Lågintensiv träning och vila betyder olika för olika ryttare och olika hästar eftersom alla är olika tränade. Men av egen erfarenhet så vilar många sina hästar dagen efter högintensiv träning eller tävling, vilket jag tycker är ett bra riktmärke. Jag vet att många tycker att det duger lika bra med lågintensiv träning dagen efter en prestation kanske för att muskler inte ska bli stela och för att jobba bort slagg så fort som möjligt. Jag tycker inte bara det är viktigt att just kroppen vilar, även huvudet. Hästar kan gå in i väggen lika väl som vi människor. Den lågintensiva träningen kan komma dagen efter vilan eller periodvis under tävling och träningsterminen.

Vila
För mig betyder vila en dag i hagen utan uppgifter. Kanske lite massage eller borstning, frisering eller anat utan krav.

Lågintensiv träning
För mig betyder lågintensiv träning mycket skritt, jogging, longering och kanske en tur i skogen. Ett arbetspass som innehåller saker som hästen kan, inget nytt och inget som hästen behöver anstränga sig för att genomföra. Det handlar om att stretcha kroppen och bli av med eventuellt slagg. Jobba muskulaturen lite varm. Det skulle för mig kunna jämföras med en uppvärmning. Vissa perioder kan det vara bra att bara rida lågintensiva pass för att träningen inte ska bli allt för intensiv och statisk.

Träning
Den vanliga träningen är för mig innebär träning hemma. Ett träningspass för att jobba igenom hästen ordentligt och kanske träna på det som är lite svårare. Det skulle kunna vara markarbete, dressyrarbete, hoppa eller töm-körning. Det är pulshöjande och hästen kan bli trött efter passet. Detta omfattar skolor och är mer än bara stretching det handlar om att träna för att bli bättre. Det handlar om att träna till nästa veckoträning och träna mot mål.

Högintensiv träning eller tävling
Det kan vara en veckoträning eller flera dagars tävling. Det handlar om nya utmaningar, kondition, styrka och smidighet. Här är det ofta en tränare som står och instruerar och ser från marken hur det ser ut. Det kräver mer av dig som ryttare. Träningspasset kanske är längre än vanligt eller mycket mer intensivt med mycket galopp och styrka. En tredagars tävling är för mig en mer intensiv period, både fysiskt och psykiskt. I jämförelse med en dags tävling som kan vara mindre intensivt än en vanlig veckoträning. På tävling handlar det oftast om att prestera och man får ett kvitto på vad som behöver tränas vidare.

  • 108 visningar

Gillar