Vardagsutrustning del 2

Bett: Bett är något vi har mycket av. Dock använder vi sällan annat än olika modeller tränsbett. Vi har många olika storlekar med olika tjocklek och längd. Vi har endast en häst som har ett Phelam i stallet. På den översta bilden syns även en kandarstång som jag har ridit lite dressyr på några gånger. Det är inget bett vi har haft användning av på hopphästarna och inget som vi använder annat än att det hänger på hyllan just nu.

Bett som jag inte använder: Det har blivit så att hack är ett bett som jag mycket sällan har haft användning för. Jag påstår inte att man inte kan rida på det. Jag har bara inte fått någon användning av det. Jag har hittat andra lösningar. Pessoabettet är däremot ett bett som jag inte skulle sätta i munnen på mina hästar. Jag går inte in på anledningar men jag tycker inte att det ser ut att vara ett trevligt bett för hästens mun. Sedan kan det vara en lösning för andra(det är upp till dem, jag säger inte att man är djurplågare för att man använder det), men inte för mig!

Garderob: I sadelkammaren har vi varsin garderob som gör det lättare för oss tre som har saker i sadelkammaren att hålla reda på våra saker. På utsidan av garderobsdörren så har vi våra träns hängandes. Oftast så har vi flera träns i gång samtidigt. Det är ett bra tips till de som är flera och delar sadelkammare. Dock tar det ju en hel del plats, vår sadelkammare är inte jättestor. Det blev dock ännu svårare att hitta sina saker utan garderoberna!

I garderoben har vi våra hjälmar schabrak och benskydd. Plus lite annat småplock som man inte vill tappa bort.

På dörrarna hänger även bett och sporrar.

Sporrar: Har vi många olika av. Just nu rider jag båda mina hästar utan sporrar. Annars finns det både långa och korta, ponny sporrar och längre sporrar. Vi har dem samlade i en liten klump. Jag tror dock att Emil har sina liggandes lite över allt. Jag har hittat dem i ridhuset då han glömt dem där ett flertal gånger.

Schabrak: De som vi använder hänger vi oftast inte in i sadelkammaren. De får hänga i stallet. De hänger absolut inte kvar på sadeln. Några finare schabrak har Emil hängandes på en hängare.

Tömkörningsgjord har vi hängandes på väggen i sadelkammaren. Ridspön hänger utanför på sadelkammarens vägg.

Borstar: Vi har en trådkorg där vi har alla borstar. Då slipper man samla på stöv. Våra hästar har samma borstar vi har ingen speciell borste till de olika hästarna. Vi använder borstar med syntetmaterial till vardags och till tävling när de ska vara lite finare så har vi ryktborstar med naturlig borst, då får man den riktiga glansen och den sista finishen på pälsen. Jag skulle helst av allt byta ut alla syntetborstar till naturligt material. Men när hästarna kommer in och ser ut som en leråker så spelar det inte så stor roll om man använder syntet eller inte när det gäller resultatet på borstningen.

Grimskaft: Har vi hängandes på en stolpe i stallet. Vi använder ofta långa grimskaft med en ordentlig hake. Det värsta som finns är när grimskaften inte håller eller när de bränner en i händerna. Så här försöker vi att undvika syntet och platta grimskaft med kedja. Kedjor är bara i vägen tycker jag!

  • 66 visningar

Gillar