Sådan ryttare, sådan häst....

Jag har funderat lite över uttrycket "sådan ryttare sådan häst" eller "sådan häst sådan ryttare". Det ligger en del i det men är långt ifrån sanningen enligt mig. Jag vet att varje häst har sin egen personlighet och den behöver inte spegla sig genom ryttaren eller som vissa påstår att ryttarens personlighet speglar sig genom hästen. Håll med om att det finns en stor skillnad i dessa uttryck!

Det finns många ängsliga hästar som inte passar med alla sorters ryttare och det finns många ängsliga ryttare som inte passar med alla sorters hästar. Jag råkar ha läst en ny forskningsartikel där det framgår vilken typ av ryttare och häst som matchar bra. Jag vill inte kommentera denna artikel på några vis, det jag är intresserad av att få fram är olika personligheter på hästarna. Jag tror att en bra ryttare anpassar sig bra till olika personligheter hos hästarna.

Det är ofta man vill forma en häst dit man själv vill. Det man har att utgå ifrån är hästen och det man vill få den att göra. Alla hästar fungerar inte likadant och då måste man anpassa sig efter hästen.

Rid alltid med hästen och inte emot den. Det är en annan sak att göra upp om vem det är som bestämmer. Har man inte gjort klart detta mellan sig själv och hästen kan man vara lite oense i vissa lägen. Vissa hästar måste man även försöka lura så de tror att det är de som bestämmer, lite omvänd psykologi.

Varje häst jag har haft har haft en egen personlighet och vissa har jag passat bättre ihop med än andra. Som häst och ryttare ska man vara ett team och då kallar man inte varandra för dum i huvudet, korkad, eller fegis. Då gäller det att anpassa sig efter varandra och våga lita på varandra.

Sedan har ju alla hästar olika temperament precis som vi ryttare, då gäller det att kunna tygla sitt temperament eller i vissa fall acceptera sin hästs hetsighet eller lathet samt att hitta ett bra sett att hantera det. Så att man kan plocka fram det bästa av sig som team tillsammans.

Jag tror att en riktigt bra och kompetent ryttare kan få vilken häst som helst att gå riktigt bra. Men jag tror också att de måste passa bra tillsammans som ett team för att nå stora framgångar.

Vissa hästar gör allt för sin ryttare oavsett ryttarens kompetens. Andra ryttare gör hästen bättre än vad den är under en annan. Så det jag vill få fram är att mycket ska klaffa när det gäller att hitta sin nästa eller sin bästa!

  • 66 visningar

Gillar

Kommentarer

Linnleissner
Linnleissner,
Fint skrivet! ❤️
nouw.com/linnleissner
Jennyfordal
Jennyfordal,