Ny klippt

Ja lady har blivit halv klippt i dag. Det blev även kovo. Nästa gång blir det hela hästen. Den vanliga frågan jag ofta får från bl.a. Elever och andra som klipper häst är, När kan man klippa?

Jag brukar svara att det går att klippa året runt. Så gott som nästan alla tävlingshästar klipps året runt. Ja även på sommaren. Jag brukar vara noga med att inte klippa första gången när det blir minusgrader. Hinna klippa en gång innan kylan kommer är bra, så att det inte blir allt för kallt för dem just efter första klippningen. Sedan brukar jag klippa fram tills sommarpälsen börjar titta fram. Om de blir fula när de sätter sommarpäls, klipp då en gång till det skyndar på processen lite. Jag brukar inte klippa mina på sommaren för att jag tycker det är onödigt jobb.

Kan tyckas konstigt enligt vissa men man stör inte deras naturliga pälssättning. Det växer ut sommarpäls på sommaren och vinterpäls på vintern. Sedan är de ju individer och kan bli ömma just vid fällnings perioder. Se då till att inte klippa mitt i den utan kanske precis före och efter. Om man har en känslig häst anpassa er då efter den!

I år har jag dock börjat klippa sent eftersom mina fått vila. Men eftersom det fortfarande är varmt ute så gör det inte så mycket.

Det var ladys första gång som hon blev klippt och hon var jätte snäll. Hon är inte så rädd för ljud så det störde inte henne så mycket att vår maskin är hundra år gammal och låter en hel del.

  • 75 visningar

Gillar