Mångsidighet

Det gäller ju hela tiden att jobba på sina svagheter. Det som är svårt med att tävla många olika grenar är att det krävs en enorm mångsidighet. Till nästa utomhussäsong ska jag gå upp en klass och det gäller att bli mer stabil, framför allt i dressyren och i hoppningen. Jag måste jobba bort de där fyra fels rundorna som egentligen är bra och jag känner att jag har bra rundor, ändå faller en bom i bland. I dressyren ska jag stärka galoppen och övergångarna, introducera nya saker på tävlingsbanan, som tex förvänd galopp och bakdels vändningar. I terrängen ska vi jobba på vatten, det är fortfarande lite svårt att kasta sig ner i vattenhålet utan att ha gått igenom det lite försiktigt en gång. Hon är ju inte särskiljt svår att övertala, det är bara så att nya vatten kan vara lite läskiga.

Jag har inte alltid tränat så mångsidigt. Ett tag var det främst hoppning och dressyren fick stå åt sidan. Sedan jobbade jag mycket och varje helg det var hopptävling, då fick dressyren stå i centrum och hoppningen hamnade i andra hand. Just nu känner jag att jag har hittat en bra balans i veckorna med att jag kan träna allt olika mycket. Jag rider en hopp och dressyrlektion varje vecka och där emellan hinner jag med ett dressyrpass och ett pass i skogen hemma. Vanligtvis har Lady två vilodagar i veckan vilket passar henne bra. Men jag kan också välja att rida program en dag eller träna på galoppen ute om jag vill en av de dagar som hon egentligen skulle ha vilat. En dag kan jag trimma markarbete i ridhuset tillsammans med Emil.

Just nu har jag ändå ganska svårt att rida hemma i och med att vi inte har någon ridbana som vi kan rida på så här års. Då lägger jag in flera pass i skogen och i ridhuset tillsammans med Emil. Jag väljer också att inte tävla lika mycket på vintern inomhus, i och med att jag inte hinner och kan träna lika mycket så här års. Då får unghästarna lite mer uppmärksamhet, de som inte kräver mer än 20-30 min jobb. Jag ska börja med Ares i slutet av denna vecka tänkte jag. Sedan är det Kazpian och ponnyn som är aktuella, de får komma igång först i november när Lady får sin vila.

Man ska hinna träna på allt för att bli mångsidig.

  • 132 visningar

Gillar