Liniment

Använder du liniment till din häst? hur och när gör du det?

Jag tänkte berätta hur jag använder mig av liniment på mina hästar.

Till vardags använder jag inte liniment över huvud taget. När det gäller hästars ben och senor så använder jag kylande Ice gel om hästen skulle påvisa svullnad eller värme. Eller kyl-lera efter hårdare ansträngning.

När det gäller hästens muskler, rygg nacke eller annan del av hästen som skulle kunna påvisa stelhet eller stumhet under träning eller efter hård ansträngning så kan jag använda mig av Arnika gel eller Radital flytande liniment. Det man bör komma ihåg är att dessa liniment innehåller sprit och man bör med försiktighet undvika öppna sår. Detta masserar jag in muskeln som verkar krångla och sträcker ut den ordentligt så att blodcirkulationen och blodtillförseln kommer igång ordentligt.  Är värmande liniment värmande? prova linimentet på dig själv innan du använder dig av det på hästen om du vill vara på säkra sidan. Jag vill inte betala för något som inte har någon effekt. Då går det lika bra att massera utan i och med att massagen ökar blodtillförseln i muskulaturen.

När det gäller Gallor så försöker jag att använda mig av liniment så ofta som möjligt. en galla är vätska som samlar sig i leder eller senskidor. Dessa uppstår på grund av överansträngning, kotledsinflamation, plötsligt foderbyte eller en allmänt sjuk häst. uppstår gallor plötsligt bör man vara observant. men i vissa fall kan hästen ha gallor hela livet utan att det hindrar ifrån prestation. Men genom att använda liniment och känna på hästens ben varje dag så håller man koll och kan snabbt se om det skulle bli någon förändring. Till det bättre eller sämre. När hästen är gallig kan det även vara bra att linda hästens ben för att minska svullnad tex i boxen under natten. Då bör man vara försiktig med liniment och bandage samtidigt. det blir lätt brännskador när man lindar över liniment.

Så jag använder endast liniment om det skulle vara nödvändigt. inte varje dag i något förebyggande syfte. jag tycker det ger bättre effekt när man verkligen behöver använda det i slutändan. I stallet försöker vi alltid ha någon typ av kylande gel ifall någon häst skulle visa värme i något ben.

  • 0 visningar

Gillar

Kommentarer