Hyperflexion

Vet ni vad Hyperfelexion är? eller som det också kallas "Rollkur"!

Det är många som inte vet vad man utsätter sin häst för egentligen. Kanske framför allt barn. Som liten ser man upp till de ryttare som kan rida sin häst på tygeln. Många barn vet inte vad "På tygeln" egentligen är. Böja hästens nacke så den ser fin ut........In med näsan.... Långt ner med huvudet. Snyggt!

Sedan kommer begreppet att rida hästen i "form" men vad är i "form" egentlige?. Jag tror att det är många som bara ser den böjda nacken framför sig.

Hyperflexion eller Rollkur är en extrem variant av träning, inte bara inom dressyren men den blir kanske tydligast där. Det innebär att ryttaren förböjer hästens nacke både i lod (in mot bringan) och i sidled (mot bogbladen). Detta är skadligt för hästen.

Enligt FEI är definitionen av Hyperflexion/Rollkur, en böjning av hästens hals i en så kallad "aggressiv force" och är inte tillåtet. Att rida hästen LDR(Lång, djup och rund) är enligt FEI tillåtet- om det inte görs med våld eller tvång.

Det kan hända att hästen så kallat "knäpper av" i nacken. Hästen har inte näsan framme på tygeln utan går så kallat bakom lod. Detta kan bero på att hästen inte är tillräckligt stark för att jobba genom kroppen rätt. Att hästen kanske är het och ryttaren drar den i tyglarna och på så vis viker in nacken. Kanske driver inte ryttaren fram hästen till bettet. detta är inte Rollkur. Rollkur är när man gör det medvetet i en träningsform. Det som jag tror är felet är okunskapen om hästens form. Men hur kan det komma sig att ryttare på hög nivå kan använda sig av det? Jag tror inte att det är en smart träningsmetod till att nå snabb framgång. Jag tror på hållbarhet i längden.

Jag kan också tycka att det är svårt att hålla näsan framme på hästen i bland. Jag tror att det beror på en svag ridning från min sida.Som tur är rider jag inte hästen bakom lod, avsiktligt och det är där skillnaden mellan att "knäppa av i nacken" och "Rollkur" ligger. Det kan också ta tid innan man bygger styrkan till att själv kunna hålla hästen på lodplan oavsett som hästen har svårt att böja på nacken eller lätt knäpper av.

På bilderna ovan ser ni på bild 1. hur hästens kropp ser ut i en så kallad Hyperflexion.  Bild 2 ser ni en häst som har näsan långt bakom lodplan på grund av ryttaren. Bild 3 visar hur hästen bör ha näsan i en korrekt form.

Att rida hästen i FORM om man väljer att först fokusera på hästens nacke och hals så ska man som ryttare sträva efter att näsan är väl framme och att nacken är hästens högsta punkt. Med nacke menar man precis bakom hästens öron. Det man vill undvika är att näsan åker in och att den tredje nackkotan blir högsta punkten. Detta är lättare beskrivet här än att genomföra på hästens rygg. Därför är det bästa man kan göra att ta hjälp av en bra tränare. Det är inte alltid man ser eller kanske känner om hästen faller in bakom och kanske fuskar. Eller att du som ryttare bara strävar efter att hästen ska böja sin nacke, då är det viktigt att rida med ett par granskande ögon på sig!

Kanske blev ni lite klokare, kanske vet ni var Rollkur och Hyperflexion innebär och att det bör undvikas som träningsmetod. Lycka till med träningen!  

  • 73 visningar

Gillar