Hovslagare

Oj jag har vist inte skrivit något på hela veckan. Det känns som om jag ska börja med en liten resumé. Jobbet är igång för fullt nu och det är så klart en hel del att göra hemma också. Lady har blivit riden hela veckan fram till i går då hon tappade en sko. Därför fick hon bli skodd i dag, det var dags för ny skoning. Jag tränar på cykeln varje dag och jag börjar känna att det gör nytta. Jag har "levlat" upp ännu en gång.

Jag har funderat på ett inlägg om hovslagare en tid, nästan ett år faktiskt. Nu tror ni att jag kommer att tala om för alla vad som är rätt och vad som är fel, vad man bör och inte bör, vem man ska använda och inte...... Nej det tänker jag faktiskt inte!!! Jag har funderat över ett inlägg utifrån mitt perspektiv och berätta lite om hur det gick till när jag var i Tyskland. Kanske inte lika spännande som om jag skulle inbilla andra att jag kan allt och vet allt, fast så inte är fallet egentligen. Jag är lika mycket "rookie" som många andra i detta ämne.

Det hela började med att jag hade hört på rycktes vägar innan jag åkte till Tyskland att det inte riktigt går till som i Sverige när hästarna blir skodda. Det ryktades om att en hovslagare höll i hoven och en annan spikade på skon. Först tänkte jag att det kanske gick till så...sedan tänkte jag att det måste vara en myt. Jag fick upp konstiga bilder i huvudet. Det skulle sedan visa sig att dessa väldigt underliga bilder som jag fick upp i min fantasi skulle vara exakt så som det gick till i verkligheten.

Redan första veckan jag var i landet besökte hovslagare stallet (de var två, en mäster och en lärling). Eftersom jag till en början endast såg att de tog två hästar åt gången och att det verkade som om de skodde en häst var tänkte jag att jag hade rätt, det var en myt. Sedan såg jag att en gjorde det tunga jobbet, drog av skor och höll i hoven åt den andra. Mäster hovslagaren smidde skor och slog dit skon när den andra höll upp de tunga benen. Alltid varmskoning. Jag trodde knappt mina ögon, det såg enormt osmidigt och tungt ut för de båda två (precis som i min vildaste fantasi). Därför kunde jag liksom inte låta bli att glo varje gång jag passerade deras uppställningsplats i stallet. 

Jag tycker inte att det ser så bekvämt ut när det bara är en hovslagare som skor heller men det förvånade mig att rycktet stämde. Tydligen går man som lärling i många år brevid en mäster hovslagare innan man är utbildad. Då gör man skit jobbet. Drar av skor, håller upp benen på hästen och nitar. Alla hästar fick hov olja på hovarna innan de lämnade spilltan när de var klara.

Varmskoning, avfasade skor och hov olja som finish med en hovslagare som håller och en som spikar, så skulle jag vilja sammanfatta hur det hela gick till. Här är en bild på hovslagarens släpkärra som han hade all sin utrustning i (till alla nördar). Kanske har jag skrivit kortfattat om detta innan men för mig var detta något helt nytt. Vist är det spännande hur kulturer kan skilja sig åt!

  • 80 visningar

Gillar