Hästens mun och tänder

Här är en bild på en hingst överkäke. Ni ser hingsttanden mellan framtänderna och kindtänderna. den så kallade vargtanden växer närmare kindtänderna än vad man kanske kan tro. En vargtand kan växa på både ston och hingstar. Dem brukar man se till att ta bort när hästen är relativt ung. det är inte alla hästar som får vargtänder.

En häst har 24 stycken mjölktänder och de börjar tappa mjölktänderna ungefär vid två och ett halvt års ålder. när hästen blir fyra fem år brukar alla permanenta tänder vuxit fram. 36-42 tänder har en häst. 12 framtänder och 24 kindtänder. Hästen har en så kallad fördröjd rotutveckling av tänder. Det vill säga att hästen sliter ner tändernas emalj och vart eftersom slitningen sker växer nytt tandmaterial fram. Tänderna slits långsammare ju äldre hästen blir och till sist kan den inte producera mer emalj. Då är hästen gammal och börjar närma sig slutet av livstiden.

Hästen är gräsätare och är skapad för att ha en tugg tid på ca 14-16 timmar per dygn. Det är viktigt för hästens hälsa och hästens mun att den tiden blir tillgodosedd med grovfoder för hästen.

Hästens tänder och mun är känsliga och det är viktigt att tänka på när man rider. Man ska tänka på vilket bett man använder och hur man använder det för att skada hästens mun så lite som möjligt.

När jag väljer bett brukar jag försöka välja mellan dem vanligaste betten men också tänka på vilket som känns bäst individuellt för hästen och mig själv. Kanske väljer jag en lite skarpare nosgrimma eller att jobba mer med markarbetet på en häst som är svår att kontrolera eller blir lite het. Man bör tänka på att hästen inte ska ridas i form med enbart handen. En häst ska frivilligt söka stöd och känna sig bekväm med bettet den har i munnen.

De första betten jag provar brukar vara de raka, tvådelat eller tredelat tränsbett med fasta eller löpande ringar. Det brukar oftast finnas något av dessa bett som hästen trivs bättre eller sämre med.

  • 116 visningar

Gillar

Kommentarer