Eftermiddagen

I eftermiddag har jag kört hästarna på töm efter tre timmars pluggande. Det kändes som om jag behövde röra på mig lite.

Othello fick jogga i låg form. Variera traven lite och känna på kroppen efter gårdagens hoppning i ridhuset. Det kändes som ett lagom pass för hans del. Han behövde röra på sig lite men inte så ansträngande. På bilderna syns tydligt skillnaden mellan att sela en van häst och en ovan häst i töm. Alla gör ju olika men i dag fick Lady köras i töm för första gången. Jag började longera henne med jorden som hon tyckte var lite obehaglig. Hon sparkade med frambenen upp mot magen några gånger och efter att hon sprungit av sig lite så kopplade jag om yttertömmen i bettet och genom selen in i min hand. Innersidan går tömmen direkt från min hand till bettet. Det gör jag eftersom hästarna lätt kan börja snurra när de inte fattar vart de ska. Genom att ha tömmen på innersidan direkt i bettet så blir det lättare för mig att visa vägen. Det blev bara ett kortare pass för hennes del. Jag avslutade fort eftersom hon nästan direkt fattade att hon skulle gå runt mig i skritt och trav med sträckta tömmar.

Jag börjar alltid att jobba hästarna på volt runt mig och jobbar sedan ut dem på större och större volt för att så småningom när de fattar precis vad de ska göra så kan jag använda mig av större ytor och styra runt på. Volten är så som jag oftast använder mig av tömmen. Othello som är van att gå i töm har en lite annan variant på selning. yttersidan är tömmen fast i selen-bettet-selen till min hand och innersidan från selen-bettet- min hand. På så vis är det lättare att jobba igenom form och rygg. Det är målet med Lady att hon ska kunna köras i töm efter vintern på samma vis som Othello selas.

Viktigt tror jag är att inte köra i töm för länge. Speciellt med en ung orutinerad häst. Man ska aldrig tvinga hästen till något och ta små steg framåt varje gång. Som vanligt börjar jag med upprepning varje nytt arbetspass.

P.S. Ser ni att Emil har friserat Lady!? Hon är dock inte så ryktad på bilden, hon ser alldeles grå ut! 😉

  • 59 visningar

Gillar