Bil?

Jag har i några dagar gått i tankar om att skaffa mig en ny bil efter sommaren. Min bil hart kommit att bli till åren, gammal och sliten. Den går på sina sista knyck just nu (bokstavligt talat). Den har varit en bra trotjänare i fem år. Jag skulle inte få många kronor för den om jag skulle hinna sälja den innan den stannar helt och måste åka till skroten, men jag känner att jag har haft nytta av den och behöver inte ha en massa pengar för den för att kunna skaffa mig en annan bil. Dock är ju den stora frågan "vad ska jag ha för bil"?.

Jag tänker mig att jag kan köpa en bil först efter sommaren. Jag har en fölunge till som ska göras och en sommar att jobba, innan jag vet exakt hur mycket pengar jag kan lägga på en bil. Men det ska nog räcka till en rätt skaplig bil.

Jag har gnuggat mina geni knölar och räknat ut med siffrors hjälp hur mycket min bil kostar mig per år. Jag har räknat på hur mycket en större bensinbil skulle kosta mig per år och hur mycket en större dieselbil skulle kosta mig per år. Jag har utgått ifrån hur mycket jag har kört med min bil de senaste fem åren och räknat på att jag i snitt kommer att köra lika mycket de kommande fem åren. Mitt resultat blev att min bil var billigast (alla kategorier) en större bensinbil dyrast och att en större dieselbil ändå skulle vara billigare än en bensin. Jag kan ju inte räkna på reservdelar och hur mycket det kostar att laga bilen, men jag känner att jag fått ut en ganska exakt summa i drift och slitage.

En större dieselbil skulle kosta mig 13000kr mer om året än vad min bil gör i dag, det blir ju ca 1000kr i månaden. Den stora frågan är ju om det är värt de 13000kronorna varje år? Det är tur att jag är ute i god tid och funderar känner jag, för det kan ta tid att bestämma sig när det gäller siffror. Jag tror att jag måste räkna lite till innan jag har bestämt mig i frågan om vilken bil jag ska skaffa och hur mycket jag ska betala för den.

En mindre billigare bil har ju också funnits i tanken. Jag känner dock att jag inte kan vara beroende av andra personer hela tiden för att kunna planera när jag ska åka och träna, när jag lite spontant vill åka till ridhuset med två hästar och det är ju inte så att jag inte har råd att ha den bilen jag har i dag. Jag skaffar inte heller en bil för att ha den i ett år och sedan köpa mig en annan bil som jag egentligen har mer nytta av.  Sedan är det ju så att jag kanske inte har ett jobb förens om två år så det ultimata vore om min bil bara kunde kämpa på ett år till medan jag fortfarande pluggar.

Det som mina sparade pengar har varit sparade till egentligen är ju ett hus. Men det känns som om jag kommer att hinna spara ihop pengarna igen innan jag ska skaffa hus!  

  • 86 visningar

Gillar