Bett

Bett är något som jag egentligen inte haft så stora bekymmer med därför tänkte jag berätta lite vad jag tänker kring bett. Jag har egentligen bara haft en enda häst som har gått på ett annat bett än ett vanligt tränsbett. Det är min första ridhäst som jag hadde, hon gick på ett gag bett. Annar började jag med tränsbett på ponny, jag har alltid haft lite smått lata hästar och har inte haft någon som har tagit bettet och rusat. Jag gillar de tredelade betten (säger jag som inte har bettet i munnen). Jag vill gärna att bettet ska passas in på hästen så att det sitter lagon högt upp i mungipan, sitter det för löst eller för långt ner så ger det inte samma kännsla, men det beror ju lite på hästens mungipor. Hästen på bilden har bettet enligt mig på gränsen till för långt ner.

För mig känns det rätt att använda ett bett som har fasta ringar vilket jag har märkt stor skilnad på när det gäller olika hästar. Jag hade en ridhäst som hette Salsa för några år sedan och hon var mycket knepig i munnen. Hon la alltid tungan över bettet och var mycket kännslig i mungiporna. Det var hon som fick mig att falla för de fasta ringarna och det tredelade bettet. Jag hittade Globus bett som hon fungerade mycket bra på. Mellan varven fick hon gå med ett tungfels gummi för att korigera tungan. Hon la tungan över bettet och knäppte av i nacken men gummit hjälpte till att kontrollera den. Det var hon som gjorde mig uppmärksam på att ringarna på bettet påverkar mer än vad man kan tro.

Jag hade en ponny för några år sedan som kändes lite "seg" på bettet med de fasta ringarna, han funkade bäst med de löpande ringarna. Han hade inte heller några kännsliga mungipor på något vis, men jag har fortfarande hållt kvar vid fasta ringar och det är det som jag börjar prova med när jag provar bett på häst.

När det gäller storleken så tycker jag att med fasta ringar så kan man ha ett bett som är ganska precis i mungipan och med de löpande ringarna kan man behöva ha lite mer plats för rörlighet i bettet. Jag har haft ett rakt gummibett på Othello och det har varit på gränsen till lite kort, det hade också löpande ringar. Då satte jag på ett par gummiplattor och det fungerade jätte bra. Min erfarenhet av gummibett är att de oftast är lite vassare i kanterna än de vanliga betten. Det raka gummibettet gav mig lite mer häst i handen. Han var en häst som lätt blev lite "tom" att rida och i hoppningen ville jag ha honom lite mer "framme" vilket jag lyckades få till med Sprengers raka gummi bett.

Vi har många olika bett att välja mellan men det största utbudet är olika storlekar av tränsbett (säkert ett 20 tal). Vi har ca tre stycken gummi varienter och raka bett, sedan har vi två och tredelade med fasta och löpande ringar i olika storlekar. Vi har gag, mini pelham, pelham, Kimberwick i gummi och ett annat stångbett i gummi, miler bett som ger tryck över näsan, hackamore och ett kandar som hänger på hyllan. Dessa special bett används nästan aldrig nu mera. Man det finns om det skulle behövas, det är inte så att vi försöker undvika något bett mer än pessoabettet. Pessoabettet är ett bett som inte har passat någon häst som vi har haft. Därför hänger det endast två pessoabett hos oss (ett litet och ett stort).

Tilläggas bör att jag inte är någon som gärna varierar bett för ofta, jag provar gärna något nytt med det är inte så att jag letar just nu efter det perfekta bettet till den hästen jag rider, jag gillar det jag har och på unghästen finns det inget annat alternativ för mig än det med tre delar och fasta ringar. Jag är inte heller någon som har stora erfarenheter när det gäller olika märken, vingar, metaller och modeller. Jag känner mig ganska trygg i det som hänger på hyllan, det som saknas och som vi skulle ha haft nytta av just nu tror jag är ett bett med D-ringar. Det kommer bli nästa bett att införskaffa om det skulle behövas. Jag tänker nog gärna lite "Less is more" när det gäller bett.

Min uppfattning är att alla tycker olika när det gäller bett, därför tror jag att det är bra att känna efter hur man själv trivs och hur man vill att det ska kännas i ridningen med olika hästar. I bland har jag haft olika bett när jag hoppar eller när jag rider på marken med en häst. I detta inlägg ville jag bara dela med mig lita av vad vi har som ligger på bett hyllan!!

  • 55 visningar

Gillar