Benskydd Hur gör ni, använder ni benskydd eller inte?

Jag brukar nästan alltid åt minst ha ett par senskydd fram när jag rider. Oavsett om jag tränar dressyr, hoppning eller om jag bara rider hemma. Men nu går det inte. Det är vatten och lera över allt. Så all utrustning blir jätte lerig när man rider. Vi har ingen grusad ridbana, vi har en naturlig ridbana som blir jättelerig när vädret är som nu (regn). Så just nu rider jag inte där. Jag rider i sommarhagen. Nu är mitt val att rida utan benskydd på grund av att de inte hinner torka, blir smutsiga och kan glida ner när jag rider i all lera och allt vatten. Är det tort ute så brukar jag minst ha ett par senskydd fram.

Emil rider för det mesta sin häst Kovo utan skydd, Emil får känslan av att han inte är tillräckligt rädd om sina ben, med skydd på.  Han river lättare hindren i och med att det inte känns något när han slår i bommen. Det behöver ju inte alltid vara anledningen till varför han river. Men Emil föredrar att rida just den hästen utan benskydd.

I dressyren tycker jag att det kan vara viktigt att ha ett par långa strykkappor bak om hästen är skodd och är relativt ung. Kanske ska den lära sig någon ny rörelse. Då kanske det är lätt att hästen slår på sig. I alla fall upplevde jag det så med ponnyn jag red tidigare. Samma sak vid arbete i töm. På dressyrtävling använder jag sällan skydd på uppvärmningen. Det har sin praktiska förklaring i att jag oftast varit själv på tävlingsplatsen och inte har någon hästskötare som kan ta av dem åt mig när jag ska in på banan. Har jag någon med mig så brukar jag ha vita strykkappor både fram och bak, men det är bara för utseendet skull.

Att ha boots fram eller bak kan få hästen att lyfta lite mera på benen. I bland kan det vara lättare att hitta takten med boots. oftast är det därför man i bland väljer att ha det i dressyren. Annars rider jag bara med boots i terrängen. Oftast bara på frambenen. Boots är något jag ytterst sällan rider med. Ibland har jag haft det i transporten eller liknande. Vissa tycker det är snyggt och andra inte. Jag ser det mer fån den praktiska sidan.

Att linda benen är snyggt och i bland kan jag få för mig att göra det. I bland är anledningen till att man lindar hästens ben ett praktiskt stöd för leder och senor. På äldre hästar som tidigare varit skadade kan det vara bra att linda. Att linda är inget jag föredrar. Jag tycker att det är omständigt och vill gärna ha en anledning till varför jag lindar. Det är lätt att linda för hårt eller för löst. Inget av det är bra då det kan leda till mer skada än nytta.

Viste ni att jag har fyra blå lackade boots 😊

Använder dem ytterst få tillfällen.

 

  • 73 visningar

Gillar