Att starta

Jag har funderat en längre tid över det här med unghästar. Vissa människor tror att de är bättre än andra, att det skulle vara någon fördel med eller en förutsättning för att lyckas- och att bli bra bara för att de utbildar sin häst själv från grunden (rider in själv). I min mening så behöver det inte vara något speciellt med att ha ridit in sin häst själv. Det behöver inte gå bättre och det behöver inte heller betyda att hästen får bättre förutsättningar än om någon annan skulle göra det.

Vissa människor är bra på att rida in hästar och tycker det är kul, andra tycker inte att det är roligt eller tycker att andra gör jobbet bättre. I mina ögon är ryttaren lika bra oavsett vem som har "startat"(ridit in) hästen. Man ska aldrig vara rädd för att be om hjälp! De allra bästa ryttarna i världen rider mycket sällan in unghästar om de inte har det som specialintresse, de rider de allra bästa hästarna. Ja för att komma dit har de säkerligen ridit in flera hundra hästar men jag tror också att det finns en och annan som har tagit sig dit utan att rida in en enda. Hur de har lyckats med det kan ju ha olika förklaringar som jag inte går in på nu....

Vad jag vill komma fram till är att ryttarens förmåga är inte sämre för att den väljer att låta någon annan rida in hästar och sedan tar vid där. Vissa ryttare gör resterande del lika bra och kanske bättre genom att ta vid efter en inridning (start). Vissa ryttare kanske väljer att hålla sig till unghästar för att de tycker just att den biten är kul och lämnar vidare till andra som tar vid.

Jag skulle inte tveka att köpa en häst som var inriden av någon annan om jag ville ha den och jag kunde det. Vissa har inte de ekonomiska förutsättningarna för att köpa en inriden häst, och förutsättningarna till att bli bra kommer att formas utefter det. Jag tror inte att hästen får sämre förutsättningar vid mig eller att den har varit med om något dåligt, bara för att jag inte har ridit in den. Jag tror att det är alldeles för lätt att jämföra sig med andra och vilja vara lika, jag tror också att det är lätt att påverkas av andra och att göra som andra tycker! Det gäller att hitta sin "grej" och det är just det som man kommer att bli riktigt bra på! 

I mina ögon är du lika bra oavsett om du har ridit in din häst eller inte, du kan ta dig långt ändå!

  • 93 visningar

Gillar