Att rida uppåt 

En häst bör ridas i en så kallad uppförsbacke. Vad menas då med detta? jo en bra förklaring skulle kunna vara att hästens första nackkotor. de kotor som finns precis bakom öronen bör vara hästens högsta punkt. Hästen bör sänka sitt kors (man skulle kunna säga rumpa) så att manken har högre tyngdpunkt än korset. Hästens bakben ska arbeta inne under hästens mage. bilden ovan visar lite pilar som är bra att ha i åtanke när man rider.

En häst kan också vara naturligt byggd i nedförsbacke. det vill säga att hästens huvud och hals får en låg position, den har kanske något kortare framben och bakbenen är längre. korset blir i stället högsta punkten. bakbenen brukar man säga hamnar utanför hästen. Med det menas att hästen går eller står med bakbenen längre bak än hästen på bilden.En häst som är byggd i en så kallad nedförsbacke är viktig att rida i uppförsbacke. En komplikation på en häst som är byggd i nedförsbacke kan vara problem med hältor på frambenen på grund av att all tyngd hamnar på hästens framben.   

Har ryttaren rätt position på en häst byggd i nedförsbacke kan ryttaren hjälpa hästen till den eftersträvade "uppförsbacken". Genom att ryttaren sträcker på sig och tränar många övergångar stärks hästen på "rätt" ställen. En häst i nedförsbacke kallas ofta framtung.

På denna bild syns en tydlig uppförsbacke!

En häst i en bra uppförsbacke måste också träna på att bli lång och låg med sin hals för att sträcka ut ryggen. Annars kan den bli spänd och få komplikationer på grund av det.

Det är viktigt att tänka varierat när man tränar en häst för att inte bli statisk i sin ridning eller så att hästen inte blir statisk i sin kropp. Det är en av anledningarna till varför jag gillar att kombinera träning dressyr, hoppning och terrängen. Jag tror att mycket av ett bra dressyrarbete kan få framgång i hoppningen och mycket av ett bra hopparbete ger styrka i dressyren. Terrängen ger (teamet) häst och ryttare bra självförtroende och tillit till varandra och inte minst en bra kondition som är nyttig i både dressyr och hoppning. För att ge dig ut i terrängen måste du ha en lydig dressyrtränad häst som vågar hoppa sedan innan. Så ja alla moment kräver sitt tränande och sitt finslip. Man ska inte glömma att största tiden i sadeln är just träning. En tävling är ju bara några få minuter och för att prestera så bra som möjligt inne på banan under dessa mycket få minuter så bör hästen och ryttaren vara bra tränad för sin uppgift.

  • 144 visningar

Gillar

Kommentarer