att gå omkull

Att gå omkull med sin häst är något som aldrig är roligt. Vist är skaderisken stor men jag har inte varit med om några "större" skador i dessa samanhang. Jag påstår inte att det sällan händer stora skador vid omkullridningar, men man klarar sig ibland bättre än man tror. Givetvis blir det en stor chock både för häst och ryttare. 

Förra veckan var jag med om en otäck omkullridning. Det var inte jag som gick omkull, men att se en omkullridning kan vara plågsamt nog. Är olyckan framme så händer det bara. Det man ska försöka tänka på i alla lägen är att ha hästen på bakbenen huvudet upp och att vara i balans som ryttare. Tappar ryttaren balansen så är risken stor att även hästen gör det.

Denna olycka berodde på att ryttaren inte var i balans efter ett hinder. Ryttaren hade lite långa tyglar och kom i framvikt. Hästen snubblar och tappar balansen, ryttaren faller fram på halsen och håller sig fast i hästen. Hästen glider på knä åtta meter innan den slår runt och ryttaren hamnar på mage med sina ben sittandes fast under hästen.

Givetvis är både ryttaren och hästen chockade i detta ögonblick. Ryttaren är i chock eftersom hon sitter fast under hästen och inser att hon gått omkull i ett brutalt fall. Hästen hamnar i chock och blir liggandes på ryttaren blixt stilla och rör sig inte ur fläcken (paralyserad). Som tur är har jag varit med om att hästar blivit paralyserade på detta viset tidigare. Jag springer fram till ryttaren och talar lugnt och sakta med henne. Jag säger att hon ska ligga stilla på mage med armarna framför ansiktet och titta ner i marken. Hästen är inte kontaktbar så jag får lösa problemet genom att slå till hästen hårt i rumpan med handen för att få den på benen igen. En häst som ligger stilla är svår att rubba om man inte får den att göra jobbet själv.

Hästen kastade sig upp från backen och ryttaren fick ett litet trampmärke på ena vaden. I övrigt hade ryttaren fåt ridhjälmen på näsan i fallet och fått lite näsblod och bitit av ena tanden lite. Självklart blev ryttaren även lite yr efter att ha slagit i huvudet. Att tilläggas bör är att denna ryttare inte hade säkerhetsväst på sig i fallet.

En häst försöker oftast att undvika att landa på ryttaren vid fall och avramlingar. Men i värsta fall kan olyckan vara framme.

Denna omkullridning såg mer obehaglig ut än vad den gjorde skada. Nu vet jag inte hur det gick med hästen men den travade iväg när jag fått upp den från backen, så jag förmodar att den klarat sig utan större skador.

Jag rider aldrig runt och tänker på vad som skulle kunna hända om... eller i denna situation kan detta hända....

Det jag försöker tänka på är att inte göra mer än vad jag förmodar mig klara av i situationen. Händer en olycka så händer den, det går inte att undvika i alla lägen. Sedan ska man respektera de stora djuren och vad det är kapabla till, man ska ju inte vara dumdristig. Jag är noga med att vara trygg med mig själv i olika situationer med hästen, känner jag mig inte trygg så tar jag små försiktiga steg mot det tänkta målet.

  • 298 visningar

Gillar

Kommentarer