Hej jag tänkte berätta lite om läpp käk och gomspalt ( LKG ) För ni som inte vet så är jag född med läpp käk och gomspalt. Och jag föddes med de som liten och jag har gjort massor av operationer pågrund av läpp käk och gomspalt. Och jag tänkte berätta lite vad läpp käk och gomspalt är...

Vad är läpp-, käk- och gomspalt och hur vanligt är det?

LKG (läpp-, käk- och gomspalt) är en ansiktsdeformitet som uppstår oftare än du kanske tror. Det uppskattas att det, över hela världen, föds ett barn med LKG varje tredje minut - ungefär en av 500-750 födslar.

Läppspalt innebär en ofullständig slutning av överläppen. Den finns i olika grader, från en skåra i sidan av läppen, till fullständig delning av läpp- och näsgång på båda sidor. Spalten kan således finnas på ena sidan av läppen (unilateral) eller båda sidor (bilateral). Ovanligare former är spalt i medellinjen av överläpp eller underläpp.

Käkspalt uppstår när tandlisten inte sluts, vilket leder till bettavvikelser och problem med tänderna.

Gomspalt är resultatet av en ofullständig slutning av gommen under fosterstadiet. Även här ses olika grader, med ibland bara en öppning baktill i gommen (den mjuka gommen), och ibland i den främre delen (den hårda gommen). Spalten kan vara mer eller mindre djup och påverka slemhinna, muskel, ben eller alla tre. En komplett gomspalt medför en öppning mellan mun och näshåla.


Vilka problem skapar läpp-, käk- och gomspalt för ett barn?

Läpp-, käk- och gomspalt medför stora problem för barnet att äta, eftersom det undertryck i munnen som krävs för att suga inte skapas. I länder där man inte har tillgång till hjälpmedel leder det ofta till undernäring eller till och med svält. Senare drabbas talutvecklingen och problem med tänder och öron är vanliga. Att se annorlunda ut innebär också ofta stora sociala och psykologiska problem.


Hur behandlar man läpp-, käk- och gomspalt?Den plastikkirurgiska behandlingen ska göras tidigt efter födseln. Barnet sövs och under operationen sluter kirurgen spalten med den vävnad som finns tillgänglig. För att genomföra behandlingen behövs såväl plastikkirurger och barnläkare som narkosläkare och sjuksköterskor. För att behandlingen ska ha så god effekt som möjligt på tal, bettutveckling och utseende bör den utföras i en viss ålder enligt ett särskilt program. Behandlingen i Sverige inkluderar även logoped, tandläkare och öronläkare och pågår till sena tonåren. Psykolog och kurator kan också behövas för psykologiskt och socialt stöd till barnen och deras familjer.

För många familjer i utvecklingsländer är säker kirurgi inte ett alternativ. Detta på grund av bristande ekonomiska resurser, kvalificerad medicinsk personal och andra faktorer. Sedan 1982 har Operation Smile ägnat sig åt att hitta dessa familjer runt om i världen och ge dem kirurgi så att de kan leva lyckliga, hälsosamma liv.


Ja nu har ni fort veta lite mer om läpp käk och gomspalt (LKG)


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Teen Wolf handlar om att flytta gränserna, utforska den mörka sidan, att brottas med sina drifter och begär. Serien är varm, sexig, farlig och våldsam. Världen utanför kan vara en skrämmande plats, men vad som händer inne i Scotts hjärta, sinne och själ kan vara minst lika oförutsägbart. Familen Argent jagar varulvar, Kate Argent har beställt en brand för att förinta varulvsfamiljen Hale. Alla dör i branden förutom Peter Hale samt hans syskonbarn Derek och Laura som inte var hemma när det brann. Syskonen lämnar staden men ganska snart hittas delar av Lauras kropp.

Scott hjälper till att leta efter Lauras kropp i skogen då han plötsligt blir biten av en varulv. Sedan den dagen är hans liv drastiskt förändrat. Varje dag kämpar Scott för att förstå vem han är och vad han kan bli.

Läs om de viktigaste personerna i serien här >>>

Scott försöker kontrollera sina drifter men är rädd för att det är drifterna som kommer att kontrollera honom. Kommer bettet att ge honom positiva egenskaper eller blir det en förbannelse? Och vad kommer att hända med hans förhållande till Allison, tjejen han aldrig kan få nog av.

Trots att han bär på den svåra hemligheten att han är en varulv försöker han att leva ett normalt liv. De enda som vet om hemligheten är hans bästa vän “Stiles” Stilinski (Dylan O’Brien) som hjälper honom genom förändringarna i hans liv och kropp och en annan mystisk varulv som heter Derek Hale (Tyler Hoechlin). Ni bör verkligen se den

Likes

Comments

idag har vi bakat pepparkakor dom blev jätte goda

Likes

Comments

Jag vill tillbaka till sommarlovet! När jag var ute och campade på bokö! Med min familj och deras vänner... Vi hade de jätte roligt vi var där i 2 dagar vi badade grillade och satt vid läger eld på kvällen

Likes

Comments